Política 23/10/2019

Errejón demana que s'enterri "amb dignitat" els "més de 100.000 morts que hi ha a les cunetes" d'Espanya

Vol universalitzar la prestació de 1.200 euros a l'any per fill a càrrec

Germán Aranda
2 min
Íñigo Errejón en una imatge d'arxiu.

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha celebrat aquest matí a Madrid durant un acte per presentar un avenç del seu programa econòmic l'exhumació de Franco que tindrà lloc demà, però ha demanat un enterrament "amb dignitat" per als més de "100.000 morts que hi ha a les cunetes d'Espanya". L'ex de Podem ha lamentat que "a molts no els interessi parlar de programa electoral, sinó només de Catalunya, i no per solucionar el problema polític sinó per esgarrapar vots" i ha demanat de nou la creació d'una mesa de partits per desencallar el conflicte amb l'independentisme i al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, "més agafar el telèfon i menys soroll".

Augment del salari mínim, ajuts a fills a càrrec i regulació del preu del lloguer en una economia verda i feminista són algunes de les propostes estrella a nivell econòmic de Més País, que s'ajudarà de l'augment dels impostos al més rics d'Espanya per sufragar la despesa pública. Amb un augment del 3% a les 6.000 persones que tenen més de 6 milions d'euros de patrimoni, Espanya podria recaptar fins a 2.500 milions d'euros anuals, amb la qual cosa es podria duplicar el pressupost en educació segons el partit.

Així, Errejón vol augmentar progressivament fins a universalitzar a totes les famílies la prestació de 1.200 euros a l'any per fill a càrrec, que ara només reben el 30% de famílies amb renda més baixa. Amb unes propostes molt semblants a les d'Unides Podem, Errejón proposa també que la jornada laboral pugui passar a ser de 32 hores o de quatre dies a la setmana, mesura ja anunciada fa unes setmanes i principal diferència respecte al partit de Pablo Iglesias.

Per als autònoms, Més País demana combatre la figura de fals autònom, millorar les seves prestacions de jubilació i que les quotes d'autònoms es paguin de manera proporcional als ingressos i no amb una quantitat fixa com passa actualment.

La digitalització és un altre dels centres del programa econòmic, amb el foment de cooperatives d'economia col·laborativa impulsades pel sector públic que puguin combatre al mercat les empreses com Glovo o Airbnb. "Si no donem un impuls als emprenedors, serem només un mercat per a Facebook, per a Glovo o per a Amazon", ha dit Errejón. Per a l'economia verda, Errejón ha defensat que les institucions impulsin Espanya com a pioner en la descarbonització de l'economia i generar riquesa sobretot amb la transició energètica i l'economia digital. En aquest sentit, vol que la banda ampla arribi a les zones rurals més aïllades.

stats