La governabilitat de Madrid
Política 15/09/2020

El PSOE condiciona presentar una moció de censura contra Ayuso a tenir el suport de Cs

El partit hi tanca la porta per ara però Més Madrid diu que l'encapçalarà si Gabilondo no fa el pas

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder del PSOE a Madrid, Ángel Gabilondo

MadridLa Comunitat de Madrid no es troba davant la cruïlla de tenir un president inhabilitat com a Catalunya, però sí que hi plana des de fa mesos l’amenaça d’una moció de censura contra la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, que acabi amb els 16 anys de poder regional ininterromput dels populars. El debat de política general celebrat els dos últims dies a l’Assemblea de Madrid ha servit per posar totes les cartes sobre la taula. El PSOE creu que s'hauria d'impulsar un canvi, però no s'acaba d'atrevir a fer el pas. Ciutadans de moment tanca files amb el PP mentre que Vox posa cada vegada més condicions a Ayuso per aprovar-li els pressupostos. I, finalment, Més Madrid, el partit impulsat per Íñigo Errejón –actualment al Congrés dels Diputats–, ha decidit posar un ultimàtum al cap de l'oposició, els socialista Ángel Gabilondo: si no presenta una moció de censura, l'encapçalaran ells.

La resposta d'Errejón és una manera d'evitar que Ciutadans s'acabi quedant amb la presidència de la Comunitat, una carta que va posar sobre la taula el delegat del govern espanyol a la regió, José Manuel Franco, i que Ferraz va desautoritzar a principis de setmana. De moment l'equip del president espanyol, Pedro Sánchez, creu que no és el millor moment per presentar la moció de censura i que no s'hauria de "temptejar" Ciutadans, ja que si s'impulsa, l'haurien de liderar els socialistes. Gabilondo ha assegurat aquest dimarts que el PSOE té la "responsabilitat de promoure el canvi" de govern a la Comunitat, però ha convidat primer Cs i Vox a valorar si la situació de l'executiu d'Ayuso, immers en contínues crisis internes i les pitjors dades epidemiològiques del coronavirus, és "sostenible".

Una taula de negociació

Mentrestant, Més Madrid ja ha convocat el PSOE i Ciutadans a "una taula d'emergència madrilenya" perquè el partit taronja esculli entre "els madrilenys" o "el caos". Errejón ha sostingut, en roda de premsa des del Congrés, que "el més natural" seria que el PSOE prengués la iniciativa, però ha subratllat que si no ho fa estan disposats a encapçalar-la. Durant el segon dia de debat de política territorial a l'Assemblea de Madrid, Gabilondo ha replicat que tenen "una responsabilitat i una obligació, la d'accedir a governar", però que no es poden aconseguir les majories perquè això sigui possible "a qualsevol preu".

De moment la moció no prosperarà gràcies a Ciutadans. El vicepresident del govern regional, Ignacio Aguado (Cs), ha asseverat que "ara mateix no és un moment per a jocs de cadires". Tot i les contínues crítiques en el pitjor moment de la pandèmia, Ayuso va sortir dilluns en defensa de la coalició i va donar les gràcies a Ciutadans, fins i tot parafrasejant la líder del partit, Inés Arrimadas. Al seu parer, la gestió del govern regional, que no ha aprovat ni una sola llei durant el primer any de legislatura, és exemplar i té la sensació d'haver fet els deures. S'enfronta, però, a l'aprovació dels primers pressupostos en què Vox reclama que posi a prova la confiança dels seus socis, Cs, i aprimi el nombre de conselleries. Ayuso ha remarcat aquest dimarts que ningú sobra. Necessita tenir Aguado content per foragitar l'amenaça d'una moció de censura.

stats