Política 20/09/2019

Errejón, el factor sorpresa que ja marca la precampanya

El líder de Més Madrid manté la incògnita al voltant de si es presentarà el 10-N

O.s.
2 min
Íñigo Errejón a l’assemblea de Podem de Vistalegre II el febrer del 2017, d’on va sortir derrotat per Iglesias.

MadridEn una repetició d’eleccions que frustra la ciutadania, l’ aparició d’un nou actor polític no només és un caramel mediàtic sinó que també pot ser una gran oportunitat electoral. A un mes i deu dies perquè comenci la campanya, Íñigo Errejón manté la incògnita d’un possible salt a la política estatal, però la simple hipòtesi ja està marcant la precampanya. Amb un 10-N causat per les desavincences a l’esquerra entre el PSOE i Unides Podem, la concurrència de Més Madrid, que se situa al punt intermedi de les dues formacions, dibuixaria un escenari de fragmentació de conseqüències imprevisibles. Si bé a la dreta l’ha pogut perjudicar dividir-se en tres -PP, Cs i Vox-, una triple opció d’esquerres podria redefinir el tauler polític al Congrés.

Amb el dubte de si Errejón farà el pas, ni PSOE ni Podem transmeten preocupació perquè miren de relativitzar la rivalitat. La número dos del partit lila, Irene Montero, assegurava dijous que la “pessigada real” que Més Madrid podria obtenir repercutiria en els socialistes, mentre que des del PSOE José Luis Ábalos deixava clar que “l’espai que representa no deixa de ser una ruptura de l’espai del qual prové”. Pedro Sánchez, però, va trencar en certa mesura aquest argument en l’entrevista de dijous a la nit a la Sexta quan va elogiar la predisposició al pacte d’Errejón contraposant-la amb la d’Iglesias. En aquest sentit, va recordar que el diputat a l’Assemblea de Madrid va oferir els seus vots de franc a la investidura del socialista Ángel Gabilondo encara que també calgués el suport de Cs amb l’objectiu últim de neutralitzar la influència de Vox, tot i que la proposta no va tenir èxit. Iglesias considerava “lògic” ahir que Sánchez prefereixi Errejón com a possible soci i el va advertir que els milions de votants d’Unides Podem no donen els seus vots de franc. En una entrevista a Antena 3, va aprofitar per mostrar el seu convenciment que qui “era” el seu “amic” acabarà fent el salt de nou al Congrés, “ja sigui com un actor polític nou o amb el PSOE”. Segons Iglesias, a Errejón “no li interessa gens la política de la Comunitat de Madrid”.

Finestra d’oportunitat

Mentre no s’aclareixen els dubtes, segons Europa Press Més Madrid només faria el salt si Errejón encapçalés la candidatura, després que Manuela Carmena se n’hagi descartat. Hi ha veus internes que defensen fer el pas -Luis Alegre, cofundador de Podem, ho va explicar-ho en un article a Eldiario.es -, però la prudència impera enfront de la voluntat d’assolir grup parlamentari. Fa falta un 15% de vots a la circumscripció o bé un 5% de suports arreu de l’Estat, motiu pel qual la formació exploraria aliances fora de Madrid, com al País Valencià o Euskadi.

stats