Política 27/03/2019

Ensenyat sobre l'autopista: "No és agradable per a un govern ecologista, no fa falta que ens n'amaguem"

El president del Consell de Mallorca ha pronunciat el seu discurs en el marc del Debat de Política General de la institució insular

K. O.
4 min
Miquel Ensenyat durant la seva intervenció

PalmaEl president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha pronunciat aquest dimecres el seu discurs en el marc del debat de política general. Tot i recordar que, en un temps en què han caigut governs sencers, han triomfat mocions de censura i s'han hagut d'avançar eleccions, "acabam la legislatura sense ni una sola crisi de govern al Consell, amb els mateixos consellers que foren nomenats", ha destacat el president. Així i tot, la construcció de l'autopista Llucmajor-Campos ha estat la polèmica més gran pel que fa a la coherència dels partits al govern insular, ja que en un principi hi estaven en contra. Per això, Ensenyat ha explicat que l'ocupació del sòl amb infraestructures viàries "no és agradable per a un govern que es considera ecologista, no fa alta que ens n'amaguem".

Ensenyat s'ha centrat a fer balanç dels quatre anys de legislatura posant l'èmfasi en mesures que la institució insular no havia fet mai abans, com aprovar els pressupostos "més socials" de la seva història, que varen passar de 126 milions el 2015 a 200 milions d'euros invertits en l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) aquest any.

"No hi ha cap poble de Mallorca que no hagi rebut ajudes per part del Consell", ha dit Ensenyat, ja que hi ha hagut més de 100 milions d'euros en inversió directa, i això es deu "als beneficis de la gestió amb proximitat". En aquest sentit, la reducció del deute bancari, de 133 milions a 6 milions, "és el millor exemple d'eficiència i solvència", ha insistit, "perquè l'esquerra, en contra del mantra que alguns (la dreta) han volgut propagar, gestiona millor. També ha denunciat que cal posar fi a la llei Montoro, "un instrument ideològic de centralització i control competencial".

D'altra banda, ha recordat que durant aquesta legislatura s'ha recuperat la Direcció Insular de Política Lingüística, "perquè les generacions futures puguin fer un ús normal del català com a llegua pròpia de Mallorca", ha afirmat, i ha afegit que el 2015 només hi havia 500.000 euros destinats a aquesta matèria i ara, 1.378.000 euros. Per tot això, "cal continuar avançant en el traspàs de competència per organitzar-nos políticament", ha detallat.

Urbanisme, reivindicació lul·liana i missatge a l'oposició

Durant la presentació, el president ha tret pit per "la batalla contra les infraccions urbanístiques, que aquest govern ha guanyat". Concretament, s'ha referit al fet que respecte dels cinc municipis quan arribaren al Consell, se n'han adherit més de 30, cedint les competències a la institució perquè pugui exercir un major control sobre les il·legalitats, especialment en sòl rústic. A més, ha recordat la regulació del lloguer turístic i la seva prohibició en sòl rural protegit. També ha explicat que s'han delimitat zones turístiques i residencials a Son Serra, la Ràpita, l'Estanyol o la Colònia de Sant Pere, i que no hi haurà més camps de golf a Mallorca ni se'n podrà ampliar cap més. Pel que fa a les grans superfícies comercials, "s'hi ha posat fi". Finalment, Ensenyat ha fet referència a la "reivindicació històrica" per tancar el peatge del túnel de Sóller. Dins aquest "esperit de garantir la lliure mobilitat", ha reivindicat l'impuls de la llei de camins públics.

Reivindicant la figura universal de Ramon Llull i el seu missatge de "diàleg i convivència" que predicà ja fa set segles, Ensenyat ha reiterat en diverses ocasions que la composició sorgida de les eleccions del 2015 va originar un govern "plural i divers ideològicament". El Consell, "allunyat dels interessos i al servei d'un partit", segons ha dit, ha passat a ser "el vertader govern de Mallorca". Per això, ha dit que "acabam un mandat que deixa una obra sòlida i fèrtil que marca una tendència que convé continuar". Miquel Ensenyat s'ha dirigit directament a l'oposició, instant que deixi "el manual de la vella política que recomana llenya contra el govern", i que "siguin valents i reconeguin allò que hem fet", ha conclòs.

Ciutadans acusa Ensenyat de "vendre" un discurs triomfalista i irreal

La portaveu de Ciutadans al Consell de Mallorca, Catalina Serra, ha criticat la intervenció del president Miquel Ensenyat en el Debat de Política General i ha dit que "ha intentat vendre fum amb un discurs triomfalista totalment allunyat de la realitat”.

“Miquel Ensenyat ha intentat vendre de nou fum, oblidant-se de fer un mínim d'autocrítica, que, consider, els ciutadans ens exigeixen als polítics”, ha afegit Serra, segons ha informat Cs en un comunicat. Sobre la falta de realisme que atribueix al president insular, la portaveu de Cs ha afegit que si es fes una enquesta als ciutadans es veuria "quina és la realitat”. “Els mallorquins no han notat totes aquestes accions que el Pacte diu que ha dut a terme”, ha sentenciat Serra.

Segons Serra, el Debat de Política General d'enguany "ha estat un capritx d'Ensenyat". "No només som a dos mesos de les eleccions, sinó que a la Junta de Portaveus decidírem que no es fes i, encara així, el president s'ha obstinat a fer-lo", ha criticat. La portaveu insular de Cs creu que "el capritx els passarà factura en les pròximes eleccions, perquè els mallorquins saben que, amb tots els doblers que ha tingut en aquesta legislatura el Consell, s'haurien pogut optimitzar molt més els recursos”.

stats