Política 20/02/2018

Ensenyat recull suports i Santiago calla fins dimecres

Els dos candidats oficiosos agafen posicions. La consellera d'Afers Socials farà demà una roda de premsa, mentre que el president del Consell ja fa campanya interna

Jaume Ribas
3 min
Miquel Ensenyat i Fina Santiago arribaren junts ahir al Consell Polític de MÉS després d'haver-se reunit sols abans.

PalmaLa cursa ha començat. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, anunciava dilluns migdia la seva intenció de presentar una candidatura per liderar MÉS per Mallorca en els comicis autonòmics del 2019. D'aquesta manera, l'exbatle d'Esporles es postulava com a probable adversari de la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.

Per la seva banda, la també consellera d'Afers Socials ha declarat a la sessió parlamentària d'aquest dimarts que no farà cap comentari fins demà dimecres, quan té prevista una roda de premsa.

L'anunci sorpresa d'Ensenyat el converteix en el primer candidat que s'ofereix de manera clara per encapçalar la llista dels ecosobiranistes a les properes eleccions. Santiago, que sonava com a candidata, no havia confirmat encara la seva intenció de ser a les primàries. De fet, a l'entrada del Consell Polític que ahir va dur a terme MÉS va ser ell mateix qui va anunciar la candidatura de la seva rival: "Fina Santiago té intenció de presentar-se i ara ve un moment de pensar-hi", va dir.

Tant l'anunci d'Ensenyat com el que, de retruc, va fer de l'altra possible precandidata varen ser rebuts amb "sorpresa" en importants sectors de MÉS. Mentre que la cúpula del partit recorda que encara no estan "en un procés de primàries obert", altres fonts valoren la passa endavant com a "fora de lloc" i defensen que "no és normal" que Ensenyat anunciï una candidatura diferent de la seva.

Meditació i suport forà

La precandidatura de Miquel Ensenyat és fruit d'un procés llarg de recollida de suports interns. El president del Consell de Mallorca fa dies que "fa cafès" amb diferents militants i dirigents i compta amb aliats importants a la Part Forana. La 'via Ensenyat' representa també un intent de desencallar l'estancada negociació que la vicepresidenta del Govern i consellera de Turisme, Bel Busquets, mantenia amb Fina Santiago per liderar el partit.

Amb l'ascens d'Ensenyat, Busquets s'hauria retirat de la lluita per ser el número 1 de la papereta de MÉS i es perfila ara com a "molt possible" coordinadora de la formació. D'aquesta manera, si el congrés ho confirma, la vicepresidenta assumiria el control del partit, mentre que cediria el protagonisme electoral a Ensenyat o Busquets.

La lluita pels detalls

El procés que ara encara MÉS per Mallorca és el següent: els dies 9 i 10 de març tindrà lloc a Lloseta una assemblea o congrés que aprovarà els estatuts de la formació, determinarà el repartiment de poder intern i definirà quines persones ocuparan la nova executiva del partit. Després, l'executiva que surti del congrés haurà de convocar el procés de primàries, que previsiblement serà per abril o maig.

En aquest període d'entre dos i tres mesos, les diferents persones i corrents del partit hauran de negociar cadascun dels punts previs a les primàries. De moment, el Consell Polític va mantenir ahir un llarg debat sobre la ponència d'organització que ha de definir quins càrrecs existeixen al partit i quin poder intern tenen.

En el redactat inicial, existia només un coordinador general amb dos portaveus adjunts i un secretari d'organització. Aquesta nova estructura suposaria posar fi a l'anomenada bicefàlia, el fet que sempre hagin existit a la coalició dos coordinadors-portaveus amb les mateixes atribucions. Aquests càrrecs els ocuparen primer Biel Barceló i Fina Santiago i, després, David Abril i Bel Busquets. D'aquesta manera, MÉS ha mantingut sempre la paritat en els llocs dirigents entre homes i dones i entre membres del PSM i d'Iniciativa, els dos principals partits constitutius de la formació.

En paral·lel, MÉS haurà de decidir quin equip consensua per liderar la nova executiva. Tot i que no es preveu que aquest consens sigui fàcil, diferents fonts asseguren que n'hi haurà i apunten Bel Busquets per liderar-la.

Un altre document que serà fruit de negociacions llargues és el reglament de primàries, que haurà de ser elaborat de manera general per l'assemblea i concretat per l'executiva que surti del congrés. Tots aquells detalls seran determinants per definir les condicions en què els dos precandidats de MÉS s'haurien d'acabar enfrontant finalment.

stats