Política 16/05/2019

El Pi vol restaurar la tarifa elèctrica especial per al reg agrícola

Jaume Font considera que la seva desaparició ha provocat que en els darrers deu anys "s'hagi multiplicat per cinc el cost de l'electricitat

Ara Balears
2 min
.

PalmaEl candidat d'El Pi al Parlament, Jaume Font, ha assegurat aquest dijous que la seva formació lluitarà per restaurar la tarifa elèctrica especial de reg agrícola. Segons Font, "l'energia elèctrica representa, actualment, el 80% dels costos de producció de l'agricultura". En la seva opinió, la desaparició d'aquesta tarifa especial ha provocat que en els darrers deu anys "s'hagi multiplicat per cinc el cost de l'electricitat en una explotació agrària".

Font i la candidata al Consell de Mallorca han explicat que l'actual Llei agrària de les Illes Balears ha posat encara més traves i limitacions al sector primari de les que tenia i no fa una aposta per ampliar les possibilitats del món agrari i dels que hi viuen. En aquest sentit, s'han compromès a assegurar el desenvolupament d'una activitat complementària agroturística viable i adaptada a la realitat de les explotacions agràries. El Pi, d'acord amb Jaume Font, "eliminarà d'aquesta llei els articles que limiten o restringeixen aquest desenvolupament".

Els candidats a sa Pobla

D'altra banda, Xisca Mora ha expressat la voluntat que el Consell pugui assumir les competències d'agricultura tot i que, per a això, "primer s'ha de millorar la tramitació administrativa de la institució per no perjudicar els pagesos i el REB ha d'incorporar la subvenció del 100% del cost del transport de mercaderies". A més, també eliminaran les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) en zones agràries que no estiguin suficientment justificades tècnicament o no tinguin el suport dels afectats. També es reforçarà el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (Fogaiba) i les polítiques de foment del Govern per augmentar l'obtenció de recursos europeus i estatals per al sector.

Així mateix, El Pi vol establir canals de formació ramadera i agrària que facilitin la incorporació dels joves en les activitats econòmiques del camp, amb una visió més tècnica i competitiva, i fomentar amb campanyes permanents els productes locals.

stats