Política 24/09/2018

El Consell General d'El Pi debatrà si constata o no l'existència de presos polítics

El PP i Ciutadans votaran a favor del 155 i en contra del terme 'presos polítics'

J. R.
2 min
El líder d'El Pi augura una brega preelectoral pel Règim Especial Balear.

PalmaEl president d'El Pi, Jaume Font, ha explicat aquest dilluns durant una roda de premsa que el seu grup no ha fixat encara una posició sobre la proposta de resolució presentada pel Partit Popular i que s'haurà de votar en el ple d'aquest dimarts. Els conservadors volen que el Parlament constati "que a Espanya no existeixen els mal anomenats 'presos polítics' i manifesta el respecte més absolut a la tasca que desenvolupen els jutges i tribunals".

Tot i no avançar el posicionament d'El Pi, Jaume Font ha assegurat que no entén "com hi ha tanta gent preocupada de casa d'altri quan hi ha tants problemes a casa seva", i ha demanat a la resta de grups que no es preocupin tant "dels catalans o dels madrilenys". "Jo estic preocupat per les Balears", ha emfatitzat. Font ha indicat que presentar una moció així és una mostra de "falta d'idees", en aquest cas per part del PP, i la intenció de promoure "bregues" entre els partits polítics que no són constructives.

En principi, votaran a favor d'aquesta proposta de resolució el PP i Ciutadans i, probablement, també el PSIB. En canvi, és pràcticament segur que MÉS hi votarà en contra. Mancarà veure què fan Podem i els diputats del grup mixt, i com s'hi acaba posicionant El Pi. En qualsevol cas, el vot a favor del PSIB garantiria que la iniciativa sigui aprovada.

MÉS per Mallorca també ha presentat una altra proposta que, sense mencionar-la, es refereix a Catalunya. La iniciativa demana al Consell de Ministres que "no suspengui unilateralment ni l'autonomia ni les funcions de cap comunitat autònoma" i insta a trobar una solució al "conflicte territorial" amb "diàleg" i "sense la imposició de l'article 155". MÉS ha dit que continua negociant aquesta proposta amb el PSIB, que de moment accepta demanar "diàleg" però no vol posicionar-se de manera específica contra el 155.

Més descentralització

A banda d'aquestes propostes que discuteixen la situació catalana i el model territorial, aquest dimarts es presentaran i votaran també resolucions sobre altres qüestions que l'afecten i que tenen a veure amb l'aprovació d'un nou Règim Especial per a les Illes Balears (REB) i la modifcació del sistema de finançament autonòmic.

Així mateix, tant MÉS com El Pi han fet una proposició idèntica per demanar "els traspassos pendents de competències de l'Estat a la Comunitat Autònoma en matèries com justícia, cogestió aeroportuària, ports d'interès general, costes i litoral, etc.".

stats