NOU IMPOST
Política 15/08/2015

Ecotaxa el 2017 i en establiments turístics

El Govern deixa entreveure que no afectarà paquets venuts i que no es cobrarà en ports i aeroports

Ara Balears
3 min
EL GOB, TAMBÉ A TURISME 
 El vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, no només es va reunir ahir amb el grup ecologista GOB, sinó que va garantir als seus representants que en endavant participaran a les meses sobre turisme, en les quals fins ara només es convocava representants dels empresaris i dels sindicats de les Illes.

PalmaEl Govern deixa clar que aprovarà el projecte de llei de l’ecotaxa a principis de l’any vinent, però difícilment la podrà aplicar per a la propera temporada turística, perquè abans l’haurà de tramitar i aprovar el Parlament i perquè vol estudiar la petició del sector turístic per tal que no afecti els paquets ja tancats. L’impost turístic previsiblement es cobrarà als allotjaments turístics -també als de lloguer vacacional un pic siguin regulats-, ja que es comença a assumir que les dificultats tècniques fan inviable la recaptació del tribut en ports i aerports.

El vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, va garantir ahir que el Consell de Govern aprovarà la llei de creació del nou impost d’estades turístiques a principis de 2016 i seguidament serà tramitada al Parlament. Barceló no va voler especificar quan es començarà a cobrar, però va avançar que “estudiarà” la petició del sector perquè no afecti paquets vacacionals que ja s’han venut i, per tant, és poc probable que l’impost afecti la propera temporada turística. “És damunt la taula”, va advertir, per recalcar que el Govern encara no ho ha decidit.

Barceló, que ahir es va reunir amb representants del grup ecologista GOB, també va deixar a l’aire la fórmula que s’emprarà per cobrar l’impost. Amb tot va deixar entreveure que es podria optar per recaptar-lo en els allotjaments turístics perquè, segons va dir, hi ha “dificultats jurídiques i logístiques”, relacionades també amb la legislació estatal i europea, per poder-lo recaptar en ports i aeroports. D’aquesta manera, l’impost va camí d’assemblar-se molt al que va aplicar el primer Pacte de Progrés, amb la diferència que els fons recaptats no es dedicarien només a qüestions mediambientals.

Informes clau

Tant la data d’aplicació com la fórmula de cobrament de l’ecotaxa són qüestions que estaran condicionades pels informes que ja ha encarregat el Govern. Els serveis jurídics i econòmics de la Conselleria estan elaborant informes sobre la manera d’aplicar aquest impost, la recaptació del qual servirà per a la conservació del medi ambient, el patrimoni històric i la renovació de zones hoteleres. Una vegada que es disposi d’aquests informes, es posaran en comú amb els consells insulars i el sector turístic per, a continuació, aprovar aquest nou impost turístic i remetre’l a la Cambra legislativa per ser debatut i aprovat.

L’ecotaxa fou una de les qüestions que es va tractar en la reunió que va mantenir el vicepresident Barceló amb el GOB, segons informà l’agència Efe. L’entitat ecologista li va demanar que els doblers recaptats amb aquest impost es destinin únicament a la recuperació del paisatge i del territori i li proposà que empri altres fons per a la resta d’objectius finalistes que preveia el Govern, com la recuperació del patrimoni històric i la renovació de les zones turístiques.

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, va defensar la necessitat d’invertir en el medi ambient com a principal valor de l’Arxipèlag. També recordà que l’ecotaxa és un “compromís” i considerà “imprescindible” definir-ne de manera imminent el disseny per poder-lo aplicar com abans millor. Barceló no va garantir que els fons recaptats es destinin només a qüestions mediambientals, però sí que es va comprometre a incloure entitats ecologistes com el GOB en òrgans de participació de Turisme, dels quals ja formen part els empresaris del sector i els sindicats.

Canvis a la Llei turística

En la reunió, el GOB, a més, li va demanar que acceleri la modificació de la Llei general turística per “desactivar” de manera immediata els projectes que es puguin fer en sòl rústic i derogar les “excepcionalitats” en sòl urbà per al sector hoteler. Barceló deixà clar que la intenció és modificar tan aviat com sigui possible aquesta llei per “posar fi” a la pressió” sobre el rústic.

stats