Política 22/04/2019

Podem defuig el Procés i demana centrar-se en polítiques socials

El candidat per Saragossa diu que el bloc del 155 empeny Catalunya fora d’Espanya

Xavi Tedó
3 min
El secretari d’organització de Podem i cap de llista per Saragossa el 28-A, Pablo Echenique, ahir a Barberà del Vallès.

Barberà del VallèsIncòmode amb el debat nacional, conscient que la política de blocs el perjudica, Podem va tornar a reivindicar ahir l’agenda social per denunciar que el conflicte territorial l’està relegant a un segon pla. Ho va fer des de Catalunya a través del secretari d’organització i cap de llista per Saragossa, Pablo Echenique, en el primer i fins ara únic acte de la formació lila, abans que Pablo Iglesias visiti Catalunya dimecres. Davant les més de 500 persones que omplien la sala Celler de Barberà del Vallès, en el míting més multitudinari de la campanya dels comuns, Echenique va afirmar que les problemàtiques socials no les tapa cap bandera.

Aferrant-se a dades com ara que les taxes universitàries de Catalunya són les més cares de l’Estat, que hi ha encara més de mil barracons o que el preu del lloguer ha pujat com no ho ha fet en cap altra comunitat, Echenique va denunciar que cap partit ha capgirat la situació. “Després d’una dècada d’enfrontaments entre el govern espanyol i el català i de governs de JxCat i ERC, els catalans segueixen tenint problemes de primer ordre, tant si s’identifiquen més amb la rojigualda, la republicana o l’estelada”, va reblar un dels referents ideològics de Podem.

Davant d’aquest escenari, Echenique va fer una crida a posar “les qüestions que afecten el dia a dia de la gent al centre del debat” i aparcar els conflictes sobre les banderes, que “no resolen els problemes dels ciutadans”. En aquest sentit, el candidat aragonès va admetre: “Espanya viu una crisi territorial, però també social, i em molesta molt que uns i altres utilitzin la primera crisi per evitar parlar de la segona, perquè nosaltres volem que es parli d’atur, pensions i ensenyament, perquè Catalunya està al nivell de Laos o el Perú en inversió educativa”.

Crítiques al bloc del 155

El secretari d’organització de Podem es va mostrar molt crític amb el bloc del 155 per la manera com ha encarat el Procés. “Els partits que diuen que defensen la Constitució només se saben el 155 i fa una dècada que empenyen Catalunya fora d’Espanya i claven garrotades a gent que simplement volia votar”, va carregar amb duresa Echenique, que va assenyalar que si ells governen “els policies i els guàrdies civils tindran més bons sous, però no se’ls ordenarà mai més que peguin a gent pacífica”. “Que investiguin els que trenquen de veritat Espanya, que són els corruptes i els defraudadors”, va apuntar enmig de forts aplaudiments dels assistents.

Echenique, que abans de l’1-O va menystenir el referèndum quan va assegurar que no tenia cap inconvenient en el fet que Ada Colau posés “caixetes”, en referència a les urnes, ahir no es va sortir del guió i va defensar tant el caràcter plurinacional de l’Estat com el dret a decidir de Catalunya. Amb tot, sí que va demanar als partits independentistes “que no presentin fulls de ruta unilaterals amb promeses que no podran complir”, va etzibar sense aprofundir més en aquesta qüestió ni fer més retrets a JxCat o ERC.

“Els presos són una anomalia”

Echenique també es va referir als líders independentistes que estan sent jutjats al Suprem per denunciar un cop més el seu empresonament. “És una vergonya que hi hagi líders polítics, amb qui tenim diferències notables, que segueixin a la presó sense que hi hagi sentència”, va criticar el candidat per Saragossa, que ho va qualificar d’“anomalia democràtica”.

Abans, Noelia Bail, secretària general de Podem Catalunya i cap de llista al Senat, va recordar la importància de la cambra alta en la passada legislatura per a l’aprovació de l’article 155 per fomentar la participació i evitar que la gent només voti al Congrés. “Podem és la garantia que no es torni a aplicar el 155”, va advertir Bail, que també va presentar els comuns com el vot útil perquè es reobri el debat sobre el model territorial o el manteniment de la monarquia”.

stats