EU reclama al govern que desbloquegi l'ampliació del Parc de Cabrera

Pel coordinador general d’EUIB, Juanjo Martínez, “el nou executiu ha de deixar enrere de manera decidida i definitiva la paralització a l’ampliació de l’àrea protegida de Cabrera”

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, i el coordinador general d’EUIB, Juanjo Martínez, han exigit al govern central el desbloqueig definitiu al projecte d’ampliació de la zona protegida del Parc Nacional de Cabrera. Per Martínez, “el nou govern ha de deixar enrere de manera decidida i definitiva la paralització a l’ampliació de l’àrea protegida de Cabrera”, un bloqueig motivat per raons fosques o directament inexplicables, com un possible perjudici a la pesca recreativa d’Almeria, i que s’oposa als informes tècnics que va elaborar en el seu moment l'Institut Espanyol Oceanogràfic”.

L’eurodiputada Marina Albiol es va adreçar a la Comissió Europea recentment per requerir fins a quin punt aquest possible bloqueig podria afectar les zones protegides dins la Xarxa Europea Natura 2000, algunes dins els límits del Parc Nacional, i la resposta de la CE ha arribat fa poc recordant que els estats membre s'han d’atendre a criteris tècnics, més enllà de tenir en compte “requisits econòmics, socials i culturals o característiques regionals i locals”.

Per Albiol, “el que ens queda clar és que l’inexplicable bloqueig del Ministeri a l’ampliació no és per raons tècniques ni de conservació de la natura, que són els principals motius de l’ampliació del perímetre de protecció. Per tant, és hora d’avançar de manera eficaç en la preservació d’un medi massa amenaçat, complint amb els paràmetres europeus i donant continuïtat a anys de treball de les autoritats balears encaminats a la defensa del patrimoni natural i també a la regeneració i sostenibilitat de la pesca”.

Igualment, Juanjo Martínez ha subratllat la necessitat de respectar la feina que s’ha duit a terme des de les Illes Balears per aconseguir aquest increment de l’àrea protegida: “Ha estat una ingerència a les competències del nostre territori i les nostres institucions el fet que des del Ministeri, de manera unilateral, es decidís bloquejar l’ampliació. Ara el govern central del PSOE ens ha de demostrar que a l’Estat s’obre una nova etapa sense imposicions centralistes”. Tant Albiol com Martínez remarquen que continuaran treballant des de les Illes Balears i des de Brussel·les “per aconseguir que la màxima protecció i les millors condicions de gestió del Parc Nacional de Cabrera”.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF