Política 03/05/2018

ETA anuncia oficialment la seva dissolució en un comunicat

L'organització dona per finalitzada "tota la seva activitat política"

Ara
3 min
Un home passa per davant d'una pintada que diu 'Adeu ETA' a Gernika

BarcelonaETA ha fet pública una última declaració en què confirma el final de la seva trajectòria, cosa que comporta, segons aquest comunicat, el desmantellament del conjunt de les seves estructures. Després d'abandonar la lluitar armada el 2011 i desarmar-se el 2017, ETA dona per conclosa "tota la seva activitat política". "Aquesta última decisió la vam adoptar per afavorir una nova fase històrica. ETA va sorgir d'aquest poble i ara es dissol en ell", s'assenyala en l'àudio que ha avançat el diari digital 'Naiz' i que és previ al vídeo que s'emetrà.

És la frase amb la qual conclou "la declaració final" que ETA dirigeix al poble basc i en la qual anuncia el final del seu cicle històric i la seva funció. Paral·lelament, la BBC ha avançat l'existència d'un vídeo en què Josu Ternera, component de diferents delegacions d'ETA per al diàleg, llegirà la declaració a cara descoberta.

Marixol Iparragirre, històrica militant de l'organització i actualment a la presó, també llegirà la mateixa declaració. Segons recull la declaració, com a conseqüència de la decisió de posar fi a la seva trajectòria, ratificada per la seva militància en un procés de debat dut a terme durant els últims mesos, "ETA ha desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures". Així mateix, l'organització ja desarmada "dona per conclosa tota la seva activitat política", de manera que "no serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li altres actors". "Els i les exmilitants d'ETA –explica el text– continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patrialcal en altres àmbits, cadascú on ho consideri més oportú, amb la responsabilitat i honestedat de sempre".

L'anunci d'aquesta declaració s'està realitzant a Ginebra davant personalitats relacionades amb la diplomàcia i la resolució de conflictes, on estava a punt de llegir el comunicat un representant del Centre de Diàleg Humanitari, conegut també com a Centre d'Henry Dunant, que farà la seva pròpia valoració de l'esdeveniment.

Record a les víctimes i als torturats

El director de la Fundació Henry Dunant, David Harland, ha certificat aquest dijous a Ginebra que ETA ha deixat d'existir a les 14.00 hores i així li ha comunicat als governs espanyol i francès. A més, ha destacat que el 93% dels integrants de la banda ha votat a favor de la seva dissolució. "Això no ha de tornar a passar", ha assegurat en referència al retorn a la lluita armada. En una compareixença restringida celebrada a la seu del centre de resolució de conflictes, a Ginebra (Suïssa), Harland ha recordat que en aquest lloc van començar fa 14 anys les primeres negociacions del procés de pau amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha agraït la seva tasca, igual que a l'expresident del PSE-EE, Jesús Eguiguren, al lehendakari, Iñigo Urkullu, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi.

El representant d'Henry Dunant ha llegit la carta d'ETA en què fa l'anunci de la seva dissolució, que ha estat facilitada en quatre idiomes: en castellà, euskera, anglès i francès, i ha confirmat que la missiva ha estat "verificada" per els responsables del centre. A la roda de premsa han assistit diplomàtics i altres agents internacionals, i s'ha lliurat als periodistes congregats allà el comunicat d'ETA, segons ha informat ETB. El portaveu del centre Henry Dunant ha assegurat que avui s'ha fet públic el "últim comunicat" d'ETA i, d'aquesta manera, es "tanca el seu cicle històric". A més, ha recordat a les víctimes del terrorisme, a les persones que "han estat torturades", i ha agraït els esforços realitzats en els últims anys per "arribar fins a aquest dia". En finalitzar la presentació, s'ha guardat un minut de silenci per recordar a totes les víctimes.

Comunicat dissolució ETA
stats