Política 15/06/2013

ERC intenta preservar Mas de comparèixer al Parlament

La resta de partits exigeixen explicacions del president

Oriol March
2 min

Barcelona.ERC, soci parlamentari de CiU en aquesta legislatura, va evitar ahir demanar la compareixença d'Artur Mas al Parlament per tal que s'expliqués sobre el presumpte cas de finançament irregular que afecta CDC i que el fiscal Emilio Sánchez Ulled ha detallat en un informe enviat al jutge del cas Palau. "Reclamem que es donin explicacions a la cambra catalana al màxim nivell del partit", va ser la fórmula utilitzada pel vicesecretari de comunicació dels republicans, Oriol Amorós, en declaracions als mitjans. ERC, de moment, prefereix que aquestes explicacions "no impliquin" la presidència de la Generalitat. Aquest blindatge de Mas només es trencarà, va afegir Amorós, "si arribat el moment fos necessari".

De moment, els republicans esperen que sigui CDC qui prengui la iniciativa i que decideixi per si mateixa quin dirigent s'ha d'explicar per l'informe del fiscal, que determina un "pacte criminal" entre el partit i Ferrovial per endur-se 6,6 milions a través del Palau. En una mostra de confiança cap al soci, ERC considera que aquest afer no té per què afectar el pacte d'estabilitat. "Si assumeixen responsabilitats i les depuren, no té per què haver-hi cap problema", va sostenir Amorós.

L'oposició s'hi abraona

La resta de partits catalans van aprofitar l'ocasió per treure l'artilleria. "És un tema molt lleig", va afirmar el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, que va donar per fet que Mas compareixerà al Parlament "a petició pròpia" tenint en compte que "està en qüestió el prestigi de la Generalitat". L'homòleg de Lucena al PP, Santi Rodríguez, també va apuntar a ERC, que va marcar molt de prop els nacionalistes durant la comissió del Palau del 2010: "Esperem que no vetin la compareixença de Mas", va advertir el portaveu parlamentari del PP.

A ICV, com és habitual, van exhibir un llenguatge dur davant el presumpte finançament il·legal de CDC. "Tots els indicis apunten que han estat còmplices d'un dels més grans espolis de la història de Catalunya". Aquest "espoli" també va servir a Ciutadans, que van demanar que Mas s'expliqui per la "vergonya de deu anys de finançament irregular". El cas Palau amenaça de tornar a agafar força al Parlament.

stats