Política 14/05/2020

ERC i PSOE reactiven la taula de negociació de la investidura per explorar un acord sobre l'estat d'alarma

Ja han mantingut dues reunions telemàtiques i les posicions continuen allunyades

Quim Bertomeu / Ot Serra
4 min
Els equips negociadors d'ERC i el PSOE, reunits al Congrés

Barcelona / MadridERC i el PSOE ja negocien un acord sobre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que es votarà la setmana que ve al Congrés. En els últims dies han mantingut dues reunions telemàtiques amb els mateixos equips que el desembre de l'any passat van negociar la investidura de Pedro Sánchez, segons ha publicat el diari El País i ha pogut confirmar l'ARA de fonts de la negociació. És a dir, a un banda de la pantalla, els ministres Salvador Illa i José Luis Ábalos i la portaveu al Congrés, Adriana Lastra. A l'altra, el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, i el diputat al Parlament Josep Maria Jové. Fonts republicanes asseguren que les posicions segueixen allunyades però, a diferència del que va passar amb la quarta pròrroga de l'estat d'alarma, aquesta vegada, almenys, hi ha diàleg sobre el tema.

El contacte s'ha reprès després de la trencadissa de la setmana passada, quan ERC a votar no a la quarta pròrroga. Fins llavors els republicans havien sigut un dels interlocutors principals del govern espanyol. Des d'Esquerra consideren que aquell va ser un "toc d'atenció i un avís a navegants" que ha fet que el PSOE s'hagi volgut tornar a asseure a la taula. Els d'Oriol Junqueras són molt crítics en com s'ha gestionat fins ara l'estat d'alarma i volen canvis en la cinquena pròrroga. Bàsicament exigeixen que s'acabi el "comandament únic" imposat per l'Estat i que retorni competències a la Generalitat perquè tingui poder decisori en el desconfinament. També noves mesures socials per pal·liar els efectes de la crisi. "No hi ha novetats, només que ara sí que ens fan cas i volen parlar amb nosaltres", resumeix una veu de la direcció. Així, els republicans asseguren que segueixen instal·lats en el no, però aquesta vegada, el PSOE s'ha obert a negociar.

Abans que transcendissin les dues trobades, Rufián ja havia donat alguna pista que alguna cosa s'estava movent. En una entrevista amb la Cadena SER, ha explicat que hi havien hagut contactes i que això ja era molt perquè, amb la quarta pròrroga, no n'hi va haver cap més enllà de "trucades desesperades" dels socialistes la nit abans de la votació. També ha vist possible un acord, tot i que les posicions segueixin lluny: "Això [el no a l'estat d'alarma] pot arribar a canviar de cara a la setmana que ve. Ens deixarem la pell perquè sigui així", ha resumit.

Debat intern

Rufián ha admès que no va ser fàcil per al seu partit rebutjar la quarta pròrroga. Quan li han preguntat si va ser un no incòmode, Rufián no ha dubtat: "Sí, per descomptat". També ha reconegut debat intern sobre la qüestió, però ha evitat polemitzar assegurant que és més perquè Esquerra ja és un partit "gran" i, per tant, aglutinador de sensibilitats, que no pas un símptoma de divisió –el diputat Joan Josep Nuet va ser l'únic a abstenir-se–. Encara és prematur saber com acabarà aquesta negociació amb el PSOE, però dimecres al Congrés ja es va viure algun canvi de sensacions. ERC va votar a favor d'un decret de mesures en matèria de justícia del govern espanyol. El desenllaç de la negociació de l'estat d'alarma és incert, però Rufián ha acabat l'entrevista amb la següent reflexió: "El futur de la política és pactar amb qui és diferent". ERC i PSOE van dedicar 34 dies a negociar la investidura. Ara en tenen sis per intentar un acord sobre l'estat d'alarma.

L'advertència d'Arrimadas

Si el PSOE va poder prescindir d'ERC en la votació de la quarta pròrroga de l'estat d'alarma és perquè va aconseguir el suport de Ciutadans. De cara a la cinquena, però, els taronges no ho posaran fàcil. Per començar, aquest dijous la seva líder ha avisat que rebutgen per complet que la pròrroga sigui d'un mes en comptes de 15 dies com fins ara. "Si demanen una pròrroga, espero que sigui per a 15 dies”, ha dit. A mesura que s'acosta la votació de la setmana que ve, els partits es van definint. El president del PP, Pablo Casado, ha insistit que els populars votaran que no perquè consideren que el govern espanyol està utilitzant l'estat d'alarma en "frau de llei".

Compromís podria despenjar-se

Al govern espanyol li poden costar cares les paraules de la seva portaveu, María Jesús Montero, que aquest dimecres va restar importància a l'infrafinançament del País Valencià. "No s'inventin problemes que no existeixen", va assenyalar en la sessió de control del Congrés. Aquest dijous el portaveu de Compromís a la cambra baixa, Joan Baldoví, ha anunciat que retirarà el seu suport a l'executiu si no s'obre una negociació en relació amb tres punts: els criteris sobre el repartiment del fons de 16.000 milions, una cogovernança "lleial" amb les comunitats autònomes durant el desconfinament, i que no hi hagi duplicitats amb l'ingrés mínim vital. Al seu entendre, l'Estat hauria de transferir els diners a les comunitats autònomes en lloc d'implantar un sistema paral·lel. "Ara mateix el govern no té el suport de Compromís, ho dic categòricament", ha asseverat Baldoví en roda de premsa. Fins ara el seu vot sempre ha estat al costat de l'executiu, tant en la investidura de Sánchez com en les diferents mesures que ha anat impulsant.

El PSOE tampoc té garantit el vot del PNB, un soci habitual, però els nacionalistes bascos no són tan bel·ligerants com Compromís. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha explicat que reclamen "algun retoc" respecte a la quarta pròrroga per intentar implementar la desescalada "d'una altra manera". A sis dies per la votació, Sánchez té per ara molts fronts oberts on negociar, però pocs vots garantits.

stats