Política 25/05/2018

ERC dona suport a la moció de censura del PSOE, i el PDECat condiciona el seu suport a excloure'n Ciutadans

JxCat afirma que no es guanya res canviant "un president del 155 per un altre del 155"

N. Orriols / Acn / A. Moldes
2 min
El diputat d’ERC Joan Tardà va defensar ahir una moció per instar el Congrés a negociar la independència de Catalunya.

BarcelonaERC donarà suport a la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy mentre que el PDECat també s'obre a negociar-la sempre que s'exclogui Ciutadans del pacte. "Ja fa mesos que ERC va comunicar la seva disposició amb els socialistes, sempre hem sigut coherents", ha dit el portaveu, Joan Tardà, en declaracions als passadissos del Parlament. Per la seva banda, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha demanat als socialistes que expliquin com volen fer aquesta moció de censura, i ha advertit que Ciutadans no forma part de la "solució". Tanmateix, en cas que el partit d'Albert Rivera doni suport al PSOE, ja no serien necessaris ni els vots d'ERC ni del PDECat.

El portaveu d'ERC al Congrés ha afirmat que és "urgent" fer fora del govern espanyol el PP, que ha qualificat de partit "corrupte", "catalanofòbic" i "antidemocràtic". Una opinió que també ha compartit Campuzano. Tardà li ha retret a Sánchez que no hagin fet aquest pas prèviament i ha criticat també que el PSC de Badalona es plantegi desbancar el govern "progressista" de Dolors Sabater per pactar amb els populars de Xavier García Albiol. Un partit que, a Badalona, ha dit, ha demostrat una actitud "xenòfoba". A més, ha denunciat la deriva "nacionalista" del PSOE en les últimes setmanes, en què va titllar de "racista" el president, Quim Torra.

El diputat del PDECat al Congrés Carles Campuzano, per la seva banda, ha posat el seu partit a disposició de la negociació per a una possible moció de censura amb el PSOE, però ho ha fet avisant el líder socialista, Pedro Sánchez, que el suport de Cs per desbancar Mariano Rajoy del govern espanyol seria “incompatible” amb el de la seva formació. “Sánchez haurà de decidir com vol fer la moció de censura. Si la vol fer amb el suport de Cs, probablement no serà compatible amb el vot de PDECat, ERC i Podem. Seria difícil, per no dir impossible”, ha etzibat, en declaracions a la premsa des dels passadissos del Parlament de Catalunya, tot i que si Ciutadans hi dona suport els vots del Partit Demòcrata no serien necessaris.

I és que per a Campuzano, ara mateix, “Cs forma part del problema i no de la solució, i l’actitud d’Albert Rivera i la seva sucursal a Catalunya dificulta una solució política a la qüestió catalana”.

Malgrat aquesta advertència, el PDECat s’obre a parlar de la moció de censura perquè “la necessitat d’higiene democràtica demana que Rajoy no estigui al capdavant del govern espanyol”. “El PDECat prendrà decisions en les pròximes hores i dies. Tenim una reunió de la direcció aquesta tarda i demà hi ha consell nacional, i haurem de valorar en quines condicions el PSOE planteja aquesta moció de censura”, ha recordat Campuzano.

JxCat no creu que es guanyi res amb el canvi

"Què hi guanya Catalunya canviant un president del 155 per un altre president del 155?", s'ha preguntat retòricament el diputat de Junts per Catalunya Eduard Pujol des dels passadissos del Parlament. JxCat no té representació al Congrés i, per això, Pujol ha evitar demanar res a ERC i JxCat, però ha continuat amb les preguntes retòriques: "Què hi guanyem canviant un president corrupte per un altre que els últims dies ha alimentat l'odi contra Catalunya?"

stats