Política 04/08/2018

ERC rebat Torra i rebutja avançar eleccions

Els republicans, convençuts que podran aprovar els pressupostos

Xavi Tedó
2 min
El conseller i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant l’entrevista  a l’agència Efe.

BarcelonaDesprés de la travessia del desert que ha significat per a l'independentisme l'aplicació del 155 i la dificultat de formar govern amb tres investidures fallides pel veto de l'Estat, ERC no vol ni sentir a parlar d'avançar les eleccions. Dos pesos pesants del partit, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ho van deixar clar ahir mentre es mostraven convençuts que els pressupostos es podran aprovar. D'aquesta manera rebatien el president Quim Torra, que divendres obria la porta a a dimitir i avançar els comicis si els comptes no es validaven. En una entrevista a Efe el conseller d'Economia va subratllar que no veu motius per fer eleccions a la tardor perquè ja hi ha una majoria independentista al Parlament: "Unes noves eleccions en el millor dels casos ens tornarien a donar una majoria independentista que ja tenim. No hi veig el sentit".

En la mateixa línia, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va rebutjar unes noves eleccions al Parlament i va assegurar que el seu partit, des del Govern, buscarà aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2018 amb una "àmplia majoria". "Parlar ara d'unes eleccions no té gaire sentit. Hem recuperat fa relativament poc les institucions de les mans del 155 i de les urpes de l'estat espanyol. Creiem que hi ha molt camí per fer abans de tornar a plantejar uns comicis", va sentenciar en una entrevista a Europa Press. Vilalta es va mostrar esperançada de poder convèncer la CUP perquè doni suport als comptes. "Amb la CUP formem la majoria independentista i republicana del Parlament, i per tant no renunciem a entendre'ns amb ells", va argumentar la portaveu, que va assegurar que els comptes tindran un punt de continuïtat respecte als anteriors, que ja van tenir el suport cupaire. Amb tot, la portaveu del secretariat, Laia Estrada, va insistir –com ja va fer divendres– en una entrevista a RAC1 que no els validaran "si no hi ha un gir de 180 graus" i va reclamar ruptura amb l'Estat per poder avançar socialment.

Votació, a finals d'any

Tot i les dificultats, Aragonès va subratllar que hi haurà majoria suficient per aprovar els comptes, que va avançar que es presentaran "al llarg del mes d'octubre" per ratificar-los al Parlament "abans de finals d'any". El conseller va reblar que si les forces parlamentàries "s'abstreuen de posicionaments tàctics o electorals, aquests pressupostos haurien de ser aprovats per una amplíssima majoria". Per teixir aquest "ampli consens", va assenyalar que li "agradaria" començar per "aquelles forces polítiques que van permetre la investidura", en al·lusió a la CUP, tot i que "el contingut dels pressupostos permetrà anar molt més enllà" de l'arc parlamentari, va remarcar.

Sobre la possibilitat que els comuns o els socialistes siguin socis alternatius, Aragonès va voler remarcar que "no és una qüestió de sigles, sinó de contingut dels pressupostos", i va destacar que "moltes forces polítiques coincideixen amb el Govern que cal incrementar els recursos" en l'àmbit social. Sigui com sigui, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va marcar distàncies amb el Govern arran de l'article del president Torra contra el feixisme. "Si els pressupostos que vol negociar Torra són tan equànimes com aquest article, només els podrà negociar amb els CDR", va denunciar la dirigent socialista.

stats