Política 16/10/2017

ERC no descarta respondre amb una DUI si l'Estat aplica el 155

Considera "raonable" el termini de dos mesos que ha donat Puigdemont al diàleg

Núria Orriols
3 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en roda de premsa a la seu dels republicans

BarcelonaSegueix la incertesa sobre què farà el bloc sobiranista en cas que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució i emprengui mesures d'intervenció de l'autonomia. Aquest dilluns, després de la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president espanyol, Mariano Rajoy, ERC ha valorat positivament que s'hagi fixat un termini de dos mesos per al diàleg però ha deixat clar que no avalarà quedar-se "impertèrrita" si la Moncloa compleix les seves "amenaces". Ara bé, amb què es pot concretar, això? De moment, els republicans no es mullen sobre quina seria la seva resposta.

Sobre si Esquerra és partidària de fer la declaració d'independència, tal com reclama la CUP, en cas que dijous la Moncloa anunciï la intervenció de la Generalitat, el portaveu, Sergi Sabrià, ha assegurat que "no descarta res". "Si es produeix una aplicació de l'article 155, i això comporta una intervenció més gran de la que ja tenim, prendrem les decisions que calgui prendre", ha afirmat. Així, no ha volgut avançar esdeveniments, i tampoc ha dit si ERC està d'acord a celebrar un ple extraordinari per proclamar la república aquesta setmana. Ha situat la decisió en la junta de portaveus d'aquesta tarda.

Malgrat que es parli de l'article 155 en futur, el que és cert, és que el govern espanyol ja s'hi empara per fer l'intercanvi de requeriments amb la Generalitat sobre si ha fet o no la DUI i si vol "rectificar" per tornar a l'ordre constitucional. Dijous venç el segon termini, en què Puigdemont ha de respondre si es retracta del referèndum de l'1 d'octubre i d'assumir-ne els resultats. Si la resposta és que no, serà llavors quan la Moncloa portarà al Senat la intervenció de l'autonomia catalana, que podria anar des de prendre el control dels Mossos d'Esquadra a suspendre tot el Govern, passant per la convocatòria d'eleccions.

Sabrià ha remarcat en tot moment que els republicans són partidaris del "diàleg" i que hi hagi una trobada entre Puigdemont i Rajoy, de president a president -tal com demana el cap de l'executiu català en la missiva enviada a la Moncloa-. La carta "és un compromís amb el referèndum i a la vegada amb la voluntat del diàleg", ha dit, i ha afegit que haver fixat un termini de dos mesos tranquil·litza el partit i també pot ser un "punt de trobada" amb la CUP. Tanmateix, els cupaires ja van deixar clar dissabte, en el seu consell polític, que no accepten període de suspensió de la DUI: si bé en un principi havien fixat com a màxim un mes, creuen que el fet que la Moncloa hagi activat l'article 155 és una mostra que el diàleg "no és possible".

Els republicans, conscients que el gir a darrera hora de Puigdemont diluint la DUI va debilitar la confiança amb els cupaires, han insistit que caldrà "diàleg" també entre les forces independentistes per mantenir la unitat. S'ha mostrat partidari d'intentar refer tots els ponts amb la CUP, ja que hi ha en joc la legislatura. Els cupaires han avisat que si no es proclama la república en els "pròxims dies", abandonaran l'activitat parlamentària ordinària. Com es concretaria aquesta actitud encara està per decidir, però una de les opcions seria no assistir en aquells debats, tant en comissió com al ple, que s'emmarquessin en competències autonòmiques.

stats