Política 16/08/2020

ERC promou un front republicà a l'Estat per eliminar el delicte d'injúries a la Corona

Aragonès defensa que l'objectiu del partit és la República Catalana

Gerard Pruna
3 min
El president adjunt d'Esquerra, Pere Aragonès, al Consell nacional del partit del 29 de juny

BarcelonaTot i l'arxivament per part de la Fiscalia de la investigació contra ells per injúries a la Corona, aquest diumenge el coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, i la portaveu del BNG, Ana Pontón, han redoblat la seva aposta per eliminar aquest delicte del Codi Penal. En un acte telemàtic organitzat pels republicans en què també ha participat Neus Truyol de MÉS, tots tres han carregat contra l'existència d'aquest delicte que va "en contra de la llibertat d'expressió".

"No ens faran callar", ha avisat durant la seva intervenció Aragonès, que ha afirmat que els republicans seguiran denunciant "la corrupció" de la monarquia. En la mateixa línia, Pontón ha considerat un problema que es puguin obrir diligències contra algú "per exercir el seu dret a crítica a una institució", quelcom que ha titllat d'"incompatible" amb la democràcia. Per això, i subratllant que els drets es defensen exercint-los, ha avisat que aquestes denúncies per injúries contra la Corona carreguen de raons els crítics amb la monarquia per "seguir qüestionant la corrupció que existeix".

Rodríguez, per la seva banda, ha titllat d'"atac antidemocràtic" les querelles presentades contra ells, i ha subratllat la importància de treballar per "obrir els candaus de la Transició". Per això, ha exigit la despenalització de la crítica a la monarquia perquè és un pas necessari per poder parlar de la resta de coses, com ara els límits de la inviolabilitat del rei o el referèndum sobre el model d'Estat. En aquest sentit, ha criticat que PP i PSOE hagin "bloquejat sistemàticament" els intents d'eliminar el delicte d'injúries, un fet que ha considerat "difícilment assumible per part d'una organització que es diu a ella mateixa republicana".

Agafant-se a la idea dels "candaus de la Transició", Aragonès ha criticat que es promogui "la consolidació de la monarquia com a institució paraigua de tot el règim del 78". "Per a molts la monarquia és el símbol de la unitat d'Espanya. Ho vam veure el 3-O", ha argumentat el dirigent d'ERC, que ha censurat que s'intenti protegir la institució deslligant Felip VI de les actuacions del seu pare. Per això, el vicepresident del Govern ha celebrat el treball conjunt des de diferents punts de l'Estat per imposar una agenda republicana que, ha defensat, ha d'acabar passant també pel dret d'autodeterminació dels pobles. "Tenim molt clar que el camí es diu República Catalana", ha avisat.

Crítiques a Podem

Tot i que els comuns també han promogut en les últimes setmanes iniciatives per despenalitzar les injúries a la Corona, durant l'acte hi ha hagut també crítiques al paper que ha jugat Unides Podem en la crisi oberta per la marxa de Joan Carles I a l'estranger. Tant Aragonès, com Pontón i Truyol han carregat contra la falta de transparència del govern espanyol a l'hora d'aclarir on es troba ara mateix el rei emèrit i n'han corresponsabilitzat el partit de Pablo Iglesias. Aragonès ha exigit al PSOE i Podem que "es posin les piles" en relació al cas del rei emèrit Joan Carles I i ha afirmat que "si ara hi ha republicans asimptomàtics al govern de l'Estat, s'ha de notar".

"Crèiem que amb aquest govern a l'Estat de dos partits suposadament d'esquerres podrien afrontar amb més valentia aquest debat", ha lamentat també Truyol. Qui ha sortit en defensa del partit lila ha estat Rodríguez, que ha subratllat que "sí que hi ha una actitud diferent" entre el PSOE i Unides Podem, ja que aquests últims "no han participat d'aquesta operació" i han "expressat de forma clara el seu malestar" amb la fugida de l'antic monarca.

stats