CANVI DE CICLE A CATALUNYA
Política 21/06/2013

ERC confirma el sorpasso i creix El sí a la independència

Els republicans guanyarien les catalanes davant la davallada de CiU

Oriol March
4 min

Barcelona.El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que es va fer públic ahir serveix per observar la fotografia de com està el panorama polític català sis mesos després que el segon govern liderat per Artur Mas prengués possessió. Aquesta fotografia indica que, si avui se celebressin eleccions a Catalunya, en sortiria guanyadora l'ERC d'Oriol Junqueras amb 38-39 diputats, mentre que el partit del president de la Generalitat, CiU, quedaria en segona plaça amb el pitjor resultat de la seva història amb entre 35 i 37 diputats. Seria la primera vegada des de la restitució del Parlament que la federació no s'enduria la victòria a les catalanes.

El baròmetre del CEO confirma, doncs, un canvi de tendència que fa setmanes que s'observa i referma la caiguda del PSC (de 20 a 16) i del PP (de 19 a 13-14). Aquestes davallades contrasten amb el bon moment de forma de Ciutadans (de 9 representants a 12) i de la CUP, que doblaria els diputats i arribaria fins als 6.

Nou sistema de partits

La interpretació que en va fer Jordi Argelaguet, director del CEO, és que "s'està formant un nou sistema de partits" arran de la cruïlla històrica que es troba el país davant del procés sobiranista. Si se sumen els partidaris inequívocs de la consulta -CiU, ERC, ICV i CUP- en la franja baixa dels seus resultats a l'enquesta, la xifra arriba als 92 escons. Això suposa més de 3/5 parts del Parlament. Si s'hi afegeix el PSC, s'arriba als 108 representants, un 80% del Parlament. Una xifra aclaparadora.

Argelaguet no va voler entrar a valorar explícitament els motius de la davallada de CiU -encara més acusada si es té en compte que el mateix CEO li atorgava fins a 71 escons abans de les eleccions del 25-N, el doble que ara- ni tampoc el perquè de l'ascens imparable d'ERC, que és qui registra una fidelitat més forta dels seus votants i una valoració més alta dels seus líders. El director del CEO simplement va apuntar en l'aire el "desgast de governar", a "algunes ambigüitats en el discurs" -l'última setmana ha estat plagada de tensions dins de CiU- i a l'ombra de la corrupció com a causes de la caiguda dels nacionalistes. Tres elements que, almenys de moment, no ha de patir el partit d'Oriol Junqueras.

Amb les xifres a la mà, el pacte entre els dos partits, que inclou fer una consulta l'any 2014, suposaria que la suma de CiU i ERC augmentés fins als 73 escons (ara en tenen 71) agafant les franges baixes de l'enquesta. Si s'agafa el millor resultat, la xifra arribaria als 76, cinc diputats més que ara.

Aquest baròmetre de juny del CEO també s'encarrega de pronosticar què passaria si se celebressin ara unes eleccions espanyoles. I, al contrari del què passa al Parlament, seria CiU, liderada als últims comicis per Josep A. Duran i Lleida -a l'ull de l'huracà els últims dies-, qui s'enduria la victòria amb 13-14 escons, entre dos i tres menys que els 16 obtinguts el 2011. A Duran, però, veuria com ERC li trepitjaria els talons amb una pujada espectacular que li permetria pujar dels 3 diputats actuals als 10-11.

Si Duran repeteix victòria és, bàssicament, gràcies a una davallada general de PSC i PP. Els socialistes de Carme Chacón caurien fins als 9-10 escons -l'any 2008 en van obtenir 25, rècord absolut- i el PP passaria dels 11 diputats als 6-7. ICV, liderada per Joan Coscubiela, arribaria fins als 4 escons (ara en té 3) i la sorpresa seria l'entrada de Ciutadans, amb dos representants, i de la CUP, que n'aconseguiria un.

El sí arriba al 55,6%

Què votarien els catalans si es convoca un referèndum a favor de la independència? Un 55,6% votaria a favor, un 23,4% en contra i un 15,3 s'abstindria. "Fa la sensació que els blocs s'estan reforçant", va reflexionar Argelaguet. El sí ha anat creixent els últims anys i, segons els enquestats, un 47% dels catalans pensa que Catalunya hauria de ser un estat independent. Aquest suport contrasta amb el 21,2% que registra el federalisme, que es veu superat fins i tot pels partidaris de l'autonomia, que representen un 22,8%.

En tot cas, el CEO traspua que un 72,5% de catalans considera que Catalunya ha obtingut un "nivell insuficient d'autonomia". Només un 4,6% creu que té "massa autonomia" i un 19,1% considera que en té "suficient". El CEO també pregunta als votants dels partits catalans quin seria el seu posicionament en un hipotètic referèndum, i una de les dades més cridaneres és que només un 7,9% dels partidaris de CiU votaria en contra de la independència. El 78% dels nacionalistes votaria 'sí', el mateix que un 94,1% d'ERC i un 94,8% de la CUP.

D'entre els votants del PSC un 52,1% votaria en contra de la màxima sobirania per a Catalunya. També són més partidaris (40,1%) de seguir sent una autonomia que no pas de l'estat federal que proposa el seu primer secretari, Pere Navarro. Aquesta opció té un 34,5% de partidaris. Els votants d'ICV-EUiA creuen més (46,8%) en el federalisme que els del PSC. Entre els partidaris de la formació que lidera Joan Herrera serien majoria (43,9) els que votessin a favor de la independència, mentre que un 33,2% es posicionaria a favor del no.

El CEO també pregunta sobre la possibilitat que Catalunya recapti i distribueixi els impostos Més d'un 75% s'hi situa a favor i això es trasllada als partits. Un 72,7% dels votants de CiU està "totalment d'acord" amb què la Generalitat recapti els seus impostos, el mateix que un 80,6% dels partidaris d'ERC i un 40,7% dels d'ICV-EUiA. El PSC té un 36,6% de votants "més aviat a favor" i un 25,5% "totalment a favor".

stats