Política 17/04/2020

La Moncloa rebutja reunir la taula de diàleg abans que passi la crisi sanitària

ERC no posa terminis i confirma que participarà al Pacte de Reconstrucció si no envaeix competències

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Rufián pronostica eleccions al febrer amb Tardà de candidat per ERC

MadridEsquerra reclama no deixar enrere la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol que ha quedat en suspens per la crisi del coronavirus, però no fixa terminis. I la Moncloa ja avisa que no tornarà a reunir-se fins que passi la crisi sanitària. L'endemà que JxCat reivindiqués incloure l'autodeterminació en les converses per recuperar-se del covid-19, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, recuperar la taula de diàleg. "El conflicte polític segueix vigent i la repressió no s’atura. Si cal obrir un nou temps, obrim-lo de veritat", ha defensat el líder dels republicans a Madrid, després de la videoconferència amb el líder socialista. Aquesta taula va ser clau en l'abstenció de la formació d'Oriol Junqueras en la investidura de Sánchez. La Moncloa ha replicat avui que la posició de la majoria de partits és clara respecte això i que no contemplen debatre el dret a decidir en el marc del Pacte de Reconstrucció econòmica i social. La ministra portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha reclamat "aferrar-se al que ens uneix".

Amb tot, Rufián ha assegurat que fa temps que va "aprendre que les sogues al coll són dolentes". "No posarem marc temporal a la taula de diàleg", ha anotat, i ha afegit que Sánchez no ha donat un "cop de porta" a la possibilitat de reprendre-la. La ministra portaveu del govern espanyol ha ajornat fins a la recuperació d'una "nova normalitat" un cop "vençuda" la crisi sanitària la celebració de la pròxima reunió de la taula de diàleg. Ha confirmat que ERC en cap cas ha posat com a condició per acudir a la taula de reconstrucció la reactivació de la taula de diàleg. "Una qüestió no és incompatible amb l'altra", ha dit en roda de premsa telemàtica després de celebrar el sí dels republicans, així com el de Junts per Catalunya i Ciutadans. Montero ha demanat remar conjuntament ara mateix per intentar sortir de la pandèmia. "Quan acabi la situació de pandèmia tornarem, com deia el poeta, on solíem", ha afegit.

Sánchez no preveu recentralitzar

Rufián ha informat en roda de premsa que estarà al costat de "qualsevol fòrum que serveixi per dignificar la vida de la gent amb un únic límit: la invasió competencial". "Aquí marquem una línia vermella", ha assenyalat el portaveu republicà, que ha reconegut que Sánchez li ha traslladat "el mateix que al PNB i EH Bildu: que no es farà, que per a ells també és un límit". Segons ha explicat el portaveu dels republicans, tampoc acceptarà que aquest nou espai amb la resta de partits, inclosa la dreta si s'hi avé, serveixi per "repetir els errors i l'estafa del 1977", en referència als Pactes de la Moncloa, el nom que originalment Sánchez li havia donat a la iniciativa d'elaborar un nou espai. Més enllà del sondeig a la predisposició, Rufián ha explicat que no s'ha entrat en gaires detalls de què es posarà sobre la taula en l'anomenat Pacte de Reconstrucció, i ha afirmat que no s'ha parlat dels pròxims pressupostos generals de l'Estat.

A preguntes dels periodistes, Rufián ha confirmat que ERC participarà en aquestes converses, tot i que ha considerat que els actors haurien de ser els que van permetre la moció de censura contra Mariano Rajoy i la investidura de Sánchez d'aquest passat mes de gener. Així, ha rebutjat la presència de Vox "i els seus amics, el PP i Cs, encara que Cs està fent un viratge curiós". "És difícil perquè la millor passarel·la per arribar al totalitarisme és el neoliberalisme", ha afirmat Rufián. Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, es reuniran finalment dilluns a les 11 hores, després que el president conservador al·legués motius d'agenda per negar fer la trobada aquesta setmana.

Aquest matí Sánchez també ha mantingut una videoconferència amb la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que també ha donat a entendre la seva participació al nou espai si es tracta de dialogar sobre "continguts socials i econòmics que tinguin com a prioritat prendre les mesures necessàries perquè les conseqüències de la crisi no recaiguin, un cop més, en els treballadors i la gent més vulnerable, tal com va passar el 2008. En la mateixa línia que ERC, Aizpurua destaca que el "marc de diàleg que ha de prevaldre i que dotarà de millors solucions la ciutadania basca és que s'ha de fer en el nostre propi país". Rufián també ha repetit que un pacte a l'Estat ha d'anar acompanyat d'un pacte al Palau de la Generalitat, així com a Europa.

Nova pròrroga

ERC està mirant de marcar perfil davant la gestió del govern espanyol de la crisi del covid-19 i subratlla les discrepàncies amb la centralització de competències i el desplegament de l'exèrcit. Aquests motius han sigut alguns dels que han portat els republicans a abstenir-se al Congrés a les sol·licituds de pròrroga de l'estat d'alarma, i Rufián no ha avançat quin serà el seu vot en cas d'una eventual nova petició, que gairebé ha donat per feta.

stats