Política 16/12/2019

ERC acusa el PSOE de fer-li "xantatge" amb la investidura però manté les negociacions

El partit es declara "optimista" amb la decisió del TJUE sobre Junqueras de dijous

Quim Bertomeu
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaLes negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez tornen a tensar-se, però sense arribar a trencar-se. Esquerra ha expressat aquest dilluns el seu malestar amb les paraules d'aquest cap de setmana des del congrés del PSC del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos. El socialista va dir que sense un acord d'investidura no hi haurà "possibilitats" de diàleg amb Catalunya. La tesi d'Esquerra, en canvi, és que hi ha d'haver diàleg sobre Catalunya tant si arriben a bon port les negociacions per desencallar la legislatura espanyola com si no. Els republicans acusen de "xantatge" els socialistes.

L'encarregada d'expressar aquest malestar per part del partit d'Oriol Junqueras ha sigut la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que ha demanat al PSOE que busqui el diàleg sobre el conflicte català per "convicció", no com a mera contrapartida per poder investir a Sánchez. "El diàleg i la negociació s'han de fer per convicció i no a canvi d'una investidura", ha conclòs. Els republicans temen que el PSOE es mostri disposat a dialogar sobre una "solució democràtica" per a Catalunya només a canvi dels vots per a la investidura i, un cop Sánchez sigui president, s'oblidi d'aquest propòsit.

Vilalta ha assegurat que, si el PSOE segueix amb declaracions que vagin en aquesta línia, Esquerra no es mourà del seu no a Sánchez i la legislatura espanyola seguirà encallada. "El xantatge amb ERC no funciona. Poden fer les pressions que facin falta, però ja ho hem anat advertint. No som aquí per facilitar una investidura al govern espanyol", ha avisat la secretària general adjunta.

Esquerra ha insistit en la seva condició irrenunciable: que el PSOE accepti una taula de negociació entre governs per trobar una "via política" per a Catalunya que allunyi el conflicte dels tribunals. En aquest sentit, ha valorat positivament que Sánchez tingui previst trucar demà el president de la Generalitat, Quim Torra. Per a Esquerra és una "anomalia" que faci mesos que no hi hagi contacte entre presidents.

"Estem en contacte"

Que ERC s'hagi mostrat contrariada no vol dir que les negociacions amb els socialistes es trenquin o quedin en suspens. No hi ha reunions previstes a l'agenda, però sí que hi està havent i hi haurà "contactes" telefònics. "Estem en contacte", ha dit Vilalta. També ha exposat que els dos equips negociadors s'estan intercanviant documents en què cada part fa les seves propostes i intenta encabir-hi el que han debatut fins ara.

Setmana clau

Per als republicans aquesta serà una setmana clau, no tant per les negociacions amb el PSOE com pel futur del president d'ERC, Oriol Junqueras. Dijous està previst que el Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) es pronunciï sobre l'abast de la immunitat de Junqueras, i Esquerra s'ho mira amb "optimisme". Creu que el pronunciament d'aquest tribunal pot "tornar a deixar en evidència la democràcia i la justícia espanyoles" i confia que sigui una escletxa per aconseguir que el seu líder pugui tornar a l'arena política. "Batallarem per tots els seus drets", ha dit, sense voler entrar en detalls. Si el TJUE donés la raó a Junqueras, la circumstància planaria sobre les negociacions PSOE-ERC, tot i que Vilalta no ha precisat si pot afectar-les d'alguna manera. "Hi haurà d'haver rectificacions", s'ha limitat a dir.

Hi ha un segon motiu que converteix en decisiva aquesta setmana per als republicans. Dissabte celebraran la segona fase del seu congrés, en què aprovaran el full de ruta estratègic del partit per als propers anys. 1.700 militants estan inscrits per participar en el conclave. Aquest full de ruta, al qual els afiliats poden presentar esmenes, posa el focus en la lluita per celebrar un referèndum i planteja tres escenaris per aconseguir-ho. Per a Vilalta, l'estratègia d'ERC es resumeix en buscar les vies per enfortir l'independentisme català per "guanyar definitivament" la república quan es plantegi l'oportunitat. Ni ella ni el full de ruta hi posen terminis.

stats