Política 30/05/2020

El pacte ERC-PSOE per l’estat d’alarma tensa el Govern

Torra qüestiona Aragonès per haver avalat la pròrroga i l'avisa que l'acord "no vincula" la Generalitat

Q.bertomeu
4 min
Primera reunió de la nova executiva d'ERC encapçalada per Marta Vilalta i Pere Aragonès

BarcelonaNou xoc entre socis al Govern, aquesta vegada pel pacte entre ERC i el PSOE per la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. Els republicans van anunciar ahir a dos quarts de nou del vespre que havien signat un acord amb els socialistes per abstenir-se en la votació de la setmana que ve a canvi de certes concessions a la Generalitat. Una hora després de fer-se públic el pacte, fonts de la Presidència de la Generalitat difonien el malestar del president, Quim Torra, que es va posar en contacte amb el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per dir-li que el pacte "no vincula" la Generalitat. És a dir, que ERC ha arribat a una sèrie d'acords amb el PSOE pels quals Torra no se sent interpel·lat. Un nou episodi de tensió a l'executiu està servit.

La irritació de Torra pel pacte entre republicans i socialistes va ser considerable, fins al punt que va traslladar-li a Aragonès que no entén "com el vicepresident d'un govern independentista contribueix a allargar una situació", l'estat d'alarma, que "impedeix recuperar" les competències de la Generalitat. "El president no se sent vinculat per l'acord d'un partit com ERC amb el PSOE", insistien ahir des de l'entorn de Torra. En canvi, a ERC feien un diagnòstic completament diferent al del president català. Els republicans argumenten que, malgrat que els seus vots serviran per allargar 15 dies més l'estat d'alarma, ho fan a canvi de "forçar" el govern de l'Estat a començar un "retorn" de les competències que havia manllevat a les comunitats amb l'esclat de la pandèmia.

¿Sobre què basa aquesta afirmació ERC? Sobre el fet que el seu acord amb el PSOE inclou, per exemple, que les comunitats podran començar a prendre algunes decisions per si mateixes en la fase 3 de la desescalada. També en el fet que l'acord, avançat per La Vanguardia, garanteix que aquesta serà l'última pròrroga de l'estat d'alarma i que el govern espanyol impulsarà canvis legislatius perquè no calgui tornar-la a activar en el cas que hi hagi un rebrot del virus a la tardor. Fonts de Vicepresidència assenyalaven, a més, que Aragonès va traslladar l'acord al president català "abans de fer-lo públic".

La topada fa dies que es gesta. Des que el PSOE necessita socis per renovar les pròrrogues de l'estat d'alarma –ahir també es va assegurar el vot del PNB, de manera que en té garantida l'aprovació amb independència del que faci Cs–, ERC i JxCat negocien per separat. Tot i que són un sol govern a Catalunya, també són dos grups diferents a Madrid i, des de fa temps, amb dues estratègies allunyades. Així, quan toca parlar de les pròrrogues de l'estat d'alarma, malgrat que afecten de ple la Generalitat, cada partit ho encara per si mateix i a la seva manera.

El precedent

Aquesta no és la primera vegada que topen JxCat i ERC. Ni tan sols és la primera vegada que topen per un acord que els republicans firmen amb el PSOE i que Torra rebutja. El 2 de gener d'aquest any, quan ERC va firmar un pacte pel qual facilitaria la investidura de Sánchez a canvi d'una taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, Torra va traslladar a Aragonès que no assumia l'acord. "Qualsevol acord amb el govern d'Espanya ha d'estar gestionat i validat per la presidència de la Generalitat", va advertir llavors Torra també directament al vicepresident. Aquella topada va ser l'avantsala d'una sèrie d'enfrontaments entre JxCat i ERC que van culminar amb la compareixença de Torra a finals de gener per anunciar que les diferències entre socis –en aquell cas arran de la seva inhabilitació com a diputat pel cas de la pancarta dels presos– feien que la legislatura ja no tingués més recorregut i que, un cop s'aprovessin els pressupostos, convocaria eleccions.

Tot i això, el 26 de febrer, 55 dies després d'aquella advertència de Torra a Aragonès, la taula de diàleg s'acabaria celebrant amb el president liderant la part catalana. Ahir els republicans també van assegurar que, malgrat que no surt en l'acord firmat amb el PSOE, el compromís és recuperar la taula de diàleg, que va quedar suspesa amb la pandèmia. Segueix sense una data concreta i només l'horitzó que serà quan comenci "la nova normalitat".

Un acord "insuficient"

De moment, la topada entre socis ha sigut soterrada. L'única que va posar veu a les discrepàncies va ser la líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que va qualificar el pacte ERC-PSOE d'"insuficient". "Em sembla que és un nou acord a canvi de res", va criticar. Avui Torra participarà en la reunió de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez. Hauria de ser per exposar-li les demandes del Govern. Amb la topada d'ahir, però, el dubte raonable és si seran les demandes de tot el Govern.

Les claus de l'acord per allargar l'estat d'alarma

Última pròrroga

L'abstenció d'ERC està sotmesa al condicionant que la sisena sigui l'última pròrroga de 15 dies de l'estat d'alarma. L'executiu es compromet a crear una comissió al Congrés per avaluar i aprovar en un termini de tres mesos les reformes legals necessàries per evitar les mesures excepcionals que s'han hagut d'aplicar pel covid-19. Es modificaria la mateixa llei d'alarma, setge i excepció, així com d'altres d'àmbit sanitari.

Retorn de competències

El govern espanyol es compromet a retornar a les comunitats autònomes la condició d'autoritat delegada competent per adoptar i executar les mesures previstes per a la fase 3 de la desescalada, amb l'excepció de les que tenen a veure amb la llibertat de circulació, regulades per l'estat d'alarma. L'acord preveu que les autonomies proposaran a Sanitat la superació de la fase 3 cap a la "nova normalitat", tot i que això ja és el que s'estava fent fins ara.

Gestió del fons europeu

En relació a mesures econòmiques i socials, la Moncloa i ERC han pactat que les comunitats autònomes puguin participar en la gestió del fons de reconstrucció europeu dedicat als estats més afectats per la pandèmia. La proposta de la comissió europea és de 750.000 milions, dels quals 140.000 podrien arribar a Espanya, el segon país més beneficiat. A més, prendran les mesures legals necessàries perquè les ajudes econòmiques i socials que s'han aprovat per combatre les conseqüències de la crisi sanitària es desvinculin de l'estat d'alarma.

Conca d'Òdena

Finalment, s'acorda una ajuda per als treballadors de la conca d'Òdena, que va estar setmanes confinada. Es modificarà un decret del govern espanyol que permetrà que els treballadors que no hi van poder entrar a treballar puguin percebre una prestació equivalent a la dels que viuen dins la zona, que ja va ser reconeguda com a baixa laboral.

stats