Política 12/09/2020

JxCat exigeix a ERC respecte i que no faci "xantatge públic" amb la petició d'unitat

Els republicans han emplaçat el partit de Puigdemont a acordar la resposta a la inhabilitació de Torra "com a primer pas" per pactar una estratègia

Ara
4 min
Elsa Artadi, en una atenció als mitjans de comunicació

BarcelonaEl toc d'atenció de les entitats sobiranistes durant la manifestació de la Diada als partits perquè posin les bases per reconstruir la unitat estratègica, no ha tingut cap efecte. JxCat i ERC s'han tornat a enganxar públicament aquest dissabte i s'han intercanviat diversos retrets. El xoc ha començat al matí quan ERC ha insistit en acordar una resposta unitària amb JxCat davant la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Un acord que, per als republicans, hauria de ser el "primer pas" per pactar una estratègia conjunta de l'independentisme. La petició l'ha llançada el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i ha tingut resposta unes hores més tard per part de la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi. La diputada ha replicat als republicans que la unitat independentista s'ha d'acordar "entre tots" i no s'ha d'exigir ni fer-ne "xantatge públicament".

En declaracions als mitjans de comunicació recollides per l'ACN, la portaveu de JxCat ha demanat als republicans unitat amb totes les qüestions que afecten l'independentisme, com ara la taula de diàleg o les estratègies a Madrid, ha dit, i no només amb la possible inhabilitació del president Quim Torra. Artadi ha dit que el "pressing públic" genera "desconcert" i "desorientació" entre els independentistes i ha demanat ser "més respectuosos" i "treballar plegats". Després de la petició d'unitat feta per les entitats sobiranistes, la diputada ha reclamat que tant ANC i Òmnium, com els partits independentistes donin suport a JxCat amb la "ingerència de la justícia"que suposaria una inhabilitació de Torra.

"Entenem que es contradictori demanar unitat i alhora reclamar eleccions ja", ha dit. Artadi considera que la unitat s'ha de construir i que partits i entitats s'hi sentin "còmodes" treballant plegats sabent cadascú el seu rol i marcant el seu accent. Ha apostat per deixar-se de "retòrica", concretar i marcar passos "concrets" i "compartits". En aquest sentit, Artadi ha dit que JxCat ja ha parlat amb ERC sobre la resposta a la inhabilitació i que s'ha compromès a seguir-ho fent els propers dies. "No entenem el pressing públic perquè això desconcerta i fa veure que no s'està parlant de temes quan si que se'n parla", ha criticat.

En un acte de presentació a Manresa del llibre Tornarem a vèncer dels líders d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira, Aragonès havia assegurat que compartia la demanda d'unitat de l'ANC i Òmnium durant la Diada i havia insistit que l'eventual inhabilitació no es pot gestionar des dels "retrets". En aquest sentit, Aragonès ha dit que cal evitar que el país pateixi una "interinitat" durant sis mesos i ha defensat reduir-la com més millor per poder abordar la crisi econòmica i la pandèmia. Per això, ha destacat que ERC aposta per convocar eleccions abans que es faci efectiva la inhabilitació. "No ens perdonaria la ciutadania que, davant d'una agressió d'aquesta magnitud, l'independentisme ho acabés gestionant des dels retrets", ha avisat el vicepresident del Govern, en declaracions recollides per l'ACN i l'agència Efe.

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en un moment de l'acte d'ERC a Manresa

Ara bé, Aragonès ha demanat a JxCat "acords realistes" que "defugin els simbolismes" i que tinguin una "capacitat d'implementació". En aquesta línia, el dirigent republicà ha recordat que la proposta estratègica d'ERC passa per "defugir la batalla dels símbols" i situar l'autodeterminació i una "amnistia" per als independentistes processats "al centre" del debat, "sense renunciar ni al diàleg ni a la mobilització".

Contradicció sobre la taula de diàleg

Precisament, sobre la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol, que els dos gabinets treballen perquè se celebri aquest mes de setembre, Aragonès ha insistit que els equips dels dos presidents estan "parlant" per trobar la data i els detalls concrets de la delegació. "S'està treballant i està pendent d'acordar", ha apuntat.

En canvi, Artadi ha dit que "no li consta" que estigui agendada cap data, ni que hi hagi cap ordre del dia. "No em consta ni que hagin començat a parlar", ha afegit. La diputada ha assegurat que aquest dissabte encara no hi ha "ni ordre del dia, ni data, ni lloc de trobada". "Em costa de creure que es pugui fer abans del 17 de setembre", ha conclòs.

Costa: "No ens demaneu unitat, demaneu-nos fer la independència"

Paral·lelament, el vicepresident primer de la mesa del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ha apostat per dissenyar primer "una estratègia" per aconseguir la independència: "Després vendrà la unitat". En un tuit, Costa ha contestat les entitats sobiranistes, quan divendres van demanar unitat entre els partits. "No ens demaneu unitat, demanau-nos fer la independència", ha afirmat.

Arran d'aquesta piulada, Costa i la diputada d'ERC Jenn Díaz s'han enganxat a Twitter. Díaz ha contestat al diputat de JxCat assegurant que s'havia fet un "embolic" parlant de la unitat independentista: "Quan parles massa de la unitat i et fas un embolic". Costa li ha contestat acusant ERC de no tenir com a prioritat arribar a la independència. "Si en aquests moments un partit no tengués com a prioritat fer la independència, ja s'ho faria venir bé perquè no hi hagués unitat ni estratègia compartida", ha afirmat.

També ha carregat contra ERC el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, qui ha acusat els republicans de tenir "mentalitat de 155". En un tuit, els ha retret que no demanessin un "acord" per la investidura de Carles Puigdemont i en canvi, demanin una resposta unitària a la inhabilitació del president Quim Torra. "Se'n diu mentalitat de 155 i l'hem de confrontar, també, de forma intel·ligent", ha afirmat.

stats