ERC i la CUP tanquen la porta a una llista unitària independentista a les europees

Puigdemont ha proposat anar de número 2 d'Oriol Junqueras i que Anna Gabriel sigui la 3

El recorregut de la idea que Carles Puigdemont ha posat sobre la taula aquest matí de ser el número 2 d'Oriol Junqueras a les eleccions europees és limitat. Sobretot després de les reaccions dels partits interpel·lats, ERC i la CUP, que descarten una llista unitària independentista a la convocatòria prevista per al 26 de maig. Fonts republicanes rebutgen la idea i la veuen com un element de "pressió", un discurs que sintonitza amb el que ha expressat el mateix Junqueras en una entrevista a la SER Catalunya prèvia a l'oferta de Puigdemont. El líder d'ERC considera que les llistes separades són més "eficaces". 

Puigdemont: "Només seria candidat a les europees com a número 2 d'Oriol Junqueras"

Preguntat sobre aquesta qüestió, el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que no és una proposta que hagi arribat formalment al partit, de manera que s'ha abstingut de comentar-la perquè -ha dit- no sap fins a quin punt és "oficial" i en quin "context" s'emmarca. 

Puigdemont també ha obert la porta que l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel pugui ser la número 3 d'aquesta eventual llista, però ràpidament els anticapitalistes se n'han desmarcat. En ple debat intern sobre la seva presència a les eleccions europees després que dissabte s'ajornés la decisió de fer llista al Parlament Europeu, la CUP ha deixat clar en una nota que "ni s'ha contemplat ni es contempla la participació en el si d'una llistà unitària ni tenim constància que existeixin propostes en aquest sentit". De fet, la CUP entén les declaracions de Puigdemont "en el marc d'una estratègia electoral dels partits independentistes hegemònics" que ni comparteixen ni en volen formar part.