Política 08/04/2014

Duran a Rajoy: "Vostè ha tancat avui totes les portes del diàleg"

El portaveu de CiU al Congrés i líder d'Unió lamenta que el president espanyol s'oposi a negociar amb Catalunya i afirma: "És greu refugiar-se en la Constitució per no resoldre un problema polític"

Marc Toro
2 min

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat aquest dimarts al president espanyol, Mariano Rajoy, d'haver "tancat totes les portes del diàleg" amb Catalunya. En la seva intervenció al debat sobre la consulta al Congrés dels Diputats, Duran ha lamentat que Rajoy no hagi plantejat cap oferta de diàleg o negociació en la seva intervenció. "Pensava que vostè oferiria alguna via de diàleg. Menys mal, perquè vostè tanca avui les portes del mateix", ha afirmat Duran.

"A l'hora de defensar la Constitució, no estem disposats a rebre lliçons", ha advertit el cap de files de CiU al Congrés, que ha demanat al govern espanyol que no "tanqui les portes que obre el Tribunal Constitucional al diàleg" per convocar una consulta mitjançant una reforma de la carta magna.

Duran ha deixat ben clar que "no estem davant qüestió jurídica, estem davant qüestió política en majúscules", i per això ha demanat a l'Estat que "busqui arguments i fonaments jurídics trobar solucions al problema". "És greu amagar-se en la Constitució per no resoldre un problema polític", ha lamentat el líder d'Unió, i ha afegit: "Només hi ha una solució, el diàleg, i sotmetre el resultat d'aquest diàleg a una consulta". En aquest sentit, ha preguntat al govern espanyol: "A què esperen per negociar?", i li ha demanat que posi "data i hora" per iniciar aquestes negociacions, per "negociar-ho tot".

Dit això, el democristià ha recordat que "els grans acords i pactes exigeixen conèixer l'opinió de la ciutadania", i ha assegurat que "això és la consulta, això és el referèndum consultiu" que vol fer Catalunya. Així, ha subratllat que el debat de Catalunya no es basa en defensar o no la independència. "Volem negociar i votar, i vostès no volen ni una cosa ni l'altre. Esperem que aquesta voluntat que tenim, també sigui un dia compartit per una àmplia majoria d'aquesta cambra", ha conclòs.

En el seu torn de rèplica, Duran ha insistit un cop més en la necessitat de dialogar, i ha demanat que es reprengui l'esperit de "la Transició que va permetre la Constitució". "Fem el que es va fer però sent conscients de que les coses han canviat molt", ha dit. Per això, ha assegurat que cal llegir bé la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament per veure que es pot "arribar a acords" mitjançant "transaccions".

D'altra banda, ha afirmat tenir la sensació que moltes intervencions al Congrés "no estan pensant tant en les urnes d'una consulta a Catalunya" com en les urnes de les eleccions europees. Ha acusat els partits de llançar missatges per l'electorat.

Després de subratllar que el procés català és absolutament pacífic, ha acabat citant el poeta Salvador Espriu, el qual -ha afirmat- no era independentista: "Els homes no poden ser si no són lliures. Que sàpiga, Sepharat, que no podem ser si no som lliures".

stats