CANVI DE CICLE
Política 08/06/2013

Duran i Lleida rebutja empènyer el procés si ERC esdevé l'únic aliat

Homs convida els republicans al Govern davant la davallada de CiU als sondejos

Roger Mateos
2 min

Barcelona.Toc d'alerta de Josep Antoni Duran i Lleida als seus socis de Convergència. El mateix dia que El Periódico publicava una enquesta que situava per primer cop ERC per damunt de CiU en nombre d'escons al Parlament, el líder d'Unió va fer el seu pronunciament més explícit sobre els perills que a parer seu planen sobre el procés sobiranista. Si ERC esdevé l'únic aliat en aquest camí cap al dret a decidir, caldria parar màquines: "Els uns i els altres haurem de fer renúncies, però si PSC i ICV-EUiA s'aparten del procés de la consulta, quedaria afeblit. Ja sé que hi ha molta gent a qui agradaria que CiU i ERC el tiréssim igualment endavant, però seria un greu error i, a més, dividiríem profundament la societat".

La incomoditat del líder d'Unió d'ençà de l'aposta d'Artur Mas per assolir un estat propi -que per a CDC equival a independència i per a Unió, oficialment, representa el primer pas cap a una Espanya confederal- s'ha anat agreujant a mesura que les enquestes han anat pronosticant una constant davallada electoral de CiU. A la seva carta web setmanal, Duran va fer una crida a l'espectre sobiranista a "asserenar-se" en les reivindicacions nacionals. "Hi ha molta gent il·lusionada que s'ha cregut que d'un dia per l'altre Catalunya serà un estat independent. I això no serà així, agradi o no", va avisar. I va afegir que polítics com ell, que tenen responsabilitats i coneixen "més la realitat", han de procurar "no enganyar ni crear emmirallaments" que poden portar a una gran "frustració col·lectiva".

Negociar un "nou estatus"

Ni "atiar el foc" ni posar més "pressa" al procés. Segons Duran, el que cal és trobar un nou encaix per a Catalunya, i per això va fer una crida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè s'obri a negociar un "nou estatus" per als catalans. Malgrat els seus recels cap al projecte independentista, Duran va assegurar que, més enllà dels "matisos" que el diferencien d'Artur Mas, manté amb el president de la Generalitat "el mateix compromís de convocar una consulta legal, previ diàleg -i per a mi, si pot ser, pacte- amb el govern de l'Estat".

Mas va evitar referir-s'hi, però sí que va fer declaracions sobre l'última enquesta el conseller de la Presidència, Francesc Homs, per a qui, un cop en marxa el procés, ja "no es pot anar enrere". Convençut que ERC puja als sondejos perquè no pateix l'erosió de governar, Homs va convidar de nou els republicans a entrar a l'executiu. Però ERC no sembla seduïda per la idea perquè, segons la seva secretària general, Marta Rovira, se sent "molt còmoda" donant suport extern a CiU.

Passant de puntetes per la caiguda del PSC en intenció de vot, el seu primer secretari, Pere Navarro, va acusar Mas d'haver aconseguit "dividir" el país abanderant la petició d'un estat propi. Sobre la pèrdua de suports electorals, Navarro es va limitar a dir que encara "no es percep" la remuntada que hauria iniciat el PSC. En plena transició nacional, el sistema de partits tradicional es tensa cada cop més.

stats