SENTÈNCIA
Política 13/06/2013

Dos milions d'euros en joc per un centre inaugurat "a corre-cuita"

El Joan Crespí fou obert amb la reina i llavors tancà dos anys

Antònia Artigues
2 min
El centre Joan Crespí fou inaugurat, amb presència de la reina Sofia, el març de 2007, i després va tancar durant dos anys.

Palma.La fotografia a tot preu, amb reina d'Espanya inclosa i molt a prop d'unes eleccions, pot tenir conseqüències per als comptes públics sis anys després. És el que ha passat ara amb les obres del centre d'atenció a persones discapacitades Joan Crespí. Sis anys després d'una inauguració "fantasma", que va obligar a fer actuacions provisionals que després s'enderrocaren i a tancar el centre dos anys, avui continuen enlaire més de 2 milions d'euros que l'empresa constructora reclama pel final d'obra.

És una volta més en el polèmic cas d'un centre assistencial que va estar tancat fins a dos anys després de la inauguració, el mes de març de 2007, amb presència de la reina d'Espanya i les autoritats locals d'aquell moment: Jaume Matas com a president del Govern, Maria Antònia Munar com a presidenta del Consell de Mallorca i la consellera d'Afers Socials, Rosa Puig.

Després de les fotos, el centre va tancar, bàsicament, perquè no estava ni de prop acabat. Just hi havia una planta feta. No es va tornar a obrir fins a agost de 2009, amb unes funcions diferents perquè les anunciades pel Govern de Matas (un centre per a grans discapacitats) eren completament inviables, ja que l'espai no fou dissenyat amb aquesta finalitat i no tenia els recursos necessaris. Va començar a funcionar com a centre de rehabilitació, valoració i potenciació de l'autonomia de les persones discapacitades.

Ara, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears hi diu la seva. Ha desestimat la reclamació de la constructora, però li dóna l'oportunitat que sol·liciti "en deguda forma" (cosa que no ha fet en el litigi en curs) "la realització de l'amidament general i la certificació final d'obra". Es pagaren fins a 8,9 milions.

La Comunitat pretenia que es desestimàs la petició de la constructora, que s'entenia denegada per silenci administratiu. La constructora reclamava 2,2 milions més d'euros, quantitat que en aquests moments el tribunal no valida perquè just és l'autoliquidació que fa l'empresa. Però la decisió del tribunal tampoc no accepta els arguments de la Comunitat i ho torna tot al punt de partida: certificació de final d'obra i nova quantificació. I si la constructora hi està en desacord, podrà utilitzar, de nou, "els mitjans de defensa que estimi oportuns".

En la sentència es diu que es va fer una inauguració "a corre-cuita" "perquè se li va donar rellevància pública amb la visita de la reina d'Espanya i les autoritats polítiques i que va suposar, tenint en compte que les obres no estaven acabades, la realització d'una sèrie de treballs provisionals. Uns treballs que posteriorment s'hagueren de desmuntar i demolir per tal de poder continuar les obres de la manera prèviament estipulada".

stats