Política 18/01/2018

Domènech, Iceta i Albiol traslladen a Torrent que no donaran suport a la investidura de Puigdemont

Censuren un president a distància per "inviable" i per no exercir amb "plenes responsabilitats"

Mireia Esteve / Laia Vicens
4 min
Domènech i Iceta traslladen a Torrent que no donaran suport a la investidura de Puigdemont

BarcelonaPrimers contactes formals per una de les investidures del president de la Generalitat més incertes que es recorden. L'endemà de ser escollit president del Parlament, Roger Torrent ha iniciat la tradicional ronda de contactes amb els líders dels grups per proposar formalment el candidat que reuneixi més suports. D'entrada, la candidatura de Carles Puigdemont ja ha rebut el rebuig dels comuns i del PSC.

En les reunions, els presidents dels grups parlamentaris diuen qui estarien disposats a votar en el debat d'investidura. Aquest cop la ronda de contactes és especialment important perquè, encara que aparentment ja hi ha un candidat que reuneix la majoria absoluta –Carles Puigdemont–, no està gens clar que sigui possible investir-lo a distància. El govern espanyol ja ha dit que no acceptarà una investidura telemàtica, i en un informe no vinculant els lletrats del Parlament tampoc van avalar aquesta fórmula.

I aquest dijous s'hi han sumat els comuns i el PSC, que han traslladat formalment a Torrent que tampoc donaran suport a la investidura a distància. Segons el cap de files dels comuns, Xavier Domènech, "no és una proposta viable" per dos motius. El primer, perquè els lletrats del Parlament no avalen la investidura a distància, i el segon, perquè la Generalitat "és a Catalunya, i la recuperació de l'autogovern s'ha de fer des de Catalunya i no des de Brussel·les".

Domènech no només ha vetat el nom de Puigdemont, sinó que ha avisat que la seva formació tampoc donarà suport a cap altre candidat de Junts per Catalunya ni tampoc participarà en "cap majoria governamental" amb JxCat, una posició que, ha dit, s'ha refermat aquesta setmana amb la sentència del cas Palau. "És un partit que ha practicat polítiques antiètiques i està conformat pel PDECat i CDC, que està condemnada per corrupció", ha argumentat.

Nou Govern "urgent"

Així, el cap de files de Catalunya en Comú - Podem ha fet una crida a buscar noves fórmules per evitar el bloqueig polític de la passada legislatura: "Si hi ha Govern o anem a noves eleccions". S'ha mostrat partidari de formar un executiu de manera "urgent" per tal de "recuperar les institucions, sortir del 155 i treballar conjuntament cap a una nova normalitat democràtica per acabar amb situacions en què hi hagi dirigents polítics a la presó".

Qui també vol que hi hagi Govern aviat és el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que vol que el futur executiu "respecti la legalitat constitucional" i obri un diàleg amb l'Estat. El socialista també ha rebutjat una "investidura telemàtica o per delegació", com van fer els lletrats de la cambra. "Seria un error enorme pretendre una investidura d'algú que no és a la cambra i que no es podria dedicar a les responsabilitats que li haurien estat conferides", ha afirmat, i ha dit que això no tindria "cap empara legal ni reglamentària".

Albiol demana un candidat constitucionalista

Per la seva banda, el líder del PP, Xavier García Albiol, s'ha sumat a la tesi dels socialistes i ha reclamat a Torrent que respecti "el reglament i la pluralitat del Parlament". En aquest sentit, Albiol ha traslladat al president de la cambra catalana que li hauria agradat donar suport a un candidat "constitucionalista" i ha retret a Ciutadans que no hagi presentat Inés Arrimadas com a candidata a la presidència de la Generalitat. "Això posa sobre la taula que alguns no volien governar, sinó guanyar les eleccions per posar-se en una millor posició a les eleccions espanyoles", ha criticat Albiol. Segons el líder popular, el seu grup només s'ha reunit una vegada amb Ciutadans i ho ha fet a petició pròpia i per debatre sobre el fet de tenir grup parlamentari propi. "En cap moment Arrimadas s'ha dirigit a mi per parlar d'un hipotètic suport a la investidura, és sorprenent i surrealista", ha lamentat Albiol.

En aquest punt, el líder dels populars ha tornat a burxar en el fet que el partit taronja no els hagi volgut cedir un escó perquè el PP pugui tenir grup parlamentari propi. Albiol considera que Ciutadans actua amb poca "generositat" i "patriotisme", ja que defensa que sense grup parlamentari propi els independentistes "tindran majoria a totes les comissions" de la cambra catalana. Així, Albiol també ha explicat que no demanen tenir grup parlamentari per cobrar la subvenció del 'mailing' de la campanya -que és d'uns 800.000 euros-, perquè hi van gastar 400.000 euros, ha dit.

El líder popular fins i tot ha posat d'exemple que ERC es va mostrar predisposada a cedir un escó a la CUP per poder tenir grup parlamentari propi, però els cupaires ho van rebutjar. "Si fos a la inversa tenim clar que els hi deixaríem un escó", ha dit Albiol, que ha criticat que Ciutadans fa "tot el possible per desgastar el PP".

Ciutadans, per la seva banda, s'ha queixat de l'ordre que està seguint Torrent en la seva ronda de contactes amb els grups parlamentaris per abordar la investidura -Inés Arrimadas es reunirà aquest divendres a la una del migdia amb Torrent-. En aquest sentit, Carlos Carrizosa ha lamentat que el president del Parlament encara no s'hagi posat en contacte amb el seu grup per reunir-s'hi. "Està seguint un ordre totalment arbitrari i sense neutralitat institucional", ha criticat Carrizosa, que considera que el president del Parlament està prioritzant els acords amb "independentistes i ignora qui ha guanyat les eleccions".

stats