Política 24/11/2017

El tuitaire detingut va demanar cremar el vaixell del Piuet i "posar una bomba" al PP

Se li atribueixen delictes d'incitació a l'odi i d'injúries

Efe
2 min
José Manuel Maza

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut a Barcelona un home de 19 anys acusat de mofar-se de la mort del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i amenaçar d'apunyalar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a través de les xarxes socials. Segons han informat fonts policials, l'internauta ha sigut detingut com a presumpte autor dels delictes d'incitació a l'odi i d'injúries. El jove no té antecedents i ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Segons ha explicat la Policia Nacional, els policies van tenir coneixement de diverses publicacions a les xarxes socials en les quals un individu, @henrikitus, proferia greus amenaces i injúries. Després d'algunes gestions, els policies van identificar l'usuari i van constatar que tenia diversos perfils a les xarxes socials, que tancava un cop havia publicat els missatges per no deixar rastre de la seva activitat. Els agents van analitzar tots els seus perfils i van comprovar que nombroses publicacions incitaven a l'odi i a la discriminació.

El tuitaire detingut havia demanat cremar el vaixell que allotjava els policies, conegut com el vaixell del 'Piolín', i "posar una bomba" a la seu del PP. També va dir: "Al fill de puta de Millo un dia l'apunyalaré pel carrer". En declaracions als mitjans, el portaveu de la Policia Nacional a Catalunya, Antonio Navarro, ha explicat que aquest jove era molt actiu a Twitter i Instagram amb "missatges amenaçadors, feridors i presumptament delictius".

L'arrestat va intentar esborrar les piulades per "obstaculitzar la investigació contra ell" perquè sabia que podia incórrer en un delicte, de manera que també anava tancant els perfils amb els qual proferia aquests comentaris. El portaveu policial ha destacat que en aquests casos la col·laboració ciutadana ha sigut fonamental: "És convenient perquè a vegades pensem que des de l'anonimat de la nostra habitació no ens passarà res, però estem parlant al món, creant amenaces que generen inquietud i por en el receptor".

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ho ha confirmat a través de Twitter.

La Fiscalia de Barcelona va obrir diligències per investigar si en algunes piulades sobre la mort del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, es podrien haver comès delictes d'odi. Segons han explicat aquest dijous fonts de la fiscalia, la investigació se cenyeix a 6 tuits, que "són molt ofensius per al fiscal general mort i per a la institució, per un presumpte delicte d'injúries contra una institució de l'Estat".

La investigació, en canvi, no inclou comentaris de polítics o activistes com el d'Arran o el del dirigent de Podem, Cristian Fernández. Fernández va publicar un tuit fent-se ressò de la mort del fiscal general i va acompanyar el missatge amb una fotografia en la qual apareixien dues copes de cava brindant. Un altre comentari polèmic en aquesta xarxa social va ser un d'Arran amb una foto de Maza a l'inrevés i el comentari "Fins mai, Maza" i diverses emoticones amb una mà dient adeu.

stats