Política 26/01/2016

Detingut l'expresident de la Diputació de València i altres 23 persones en una operació anticorrupció al PP valencià

La Policia ha detingut diversos exresponsables de la Diputació, una exregidora de l'Ajuntament de València i un exdiputat de les Corts del PP

Salva Almenar
4 min
L'expresident de la diputació de València, Alfonso Rus / ACN

ValènciaL'expresident de la Diputació de València i expresident del PP a la província Alfonso Rus ha estat detingut aquest dimarts en el marc de l'operació Taula de la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció que investiga una presumpta trama de corrupció a l'empresa pública Impulso Económico Local SA (Imelsa), que depèn de la Diputació.

El cas comença l'any 2014, quan la Fiscalia va obrir una investigació arran d'una denúncia d'Esquerra Unida del País Valencià en què s'apuntava una presumpta trama de corrupció a Imelsa. En concret, s'acusava l'exgerent Marcos Benavent de crear una empresa pantalla, Berceo Mantenimientos, per desviar comissions. Com? Berceo Mantenimientos facturava a cinc empreses que, a la vegada, cobraven a Imelsa per feines que no es duien a terme.

Al cap de pocs mesos es van fer públiques unes polèmiques gravacions en què es podia sentir, presumptament, Alfonso Rus comptant bitllets del cobrament de comissions, un fet que ell sempre ha negat. Ara bé, fos certa o no, la gravació li va passar factura tant a la Diputació –hi va ser des del 2007 fins al maig del 2015– com al PP –era president a la província de València des del 2004–. Després de fer-se públiques les gravacions el maig de 2015, el PP va suspendre Rus de militància que, amb tot, va ser el candidat dels populars a l'alcaldia de Xàtiva, municipi que va governar des del 1995 al 2015. Després de les eleccions, en no aconseguir revalidar l'alcaldia, Rus va renunciar al seu escó.

Enmig de l'escàndol, Benavent va ser citat a declarar per aquest cas i les seves paraules a la sortida del jutjat van posar més llenya al foc. Va reconèixer que, encara que pensava tornar els diners, va endur-se "de tot" de la Diputació perquè era un "ionqui dels diners", i va advertir que col·laboraria amb la justícia. "Sortirà merda a punta pala", va dir. El mateix dia va reconèixer que la seva relació personal amb Rus és de "confiança professional".

Almenys 24 detencions i 33 escorcolls

Els agents de la Guàrdia Civil i de la comissió judicial encarregada del cas han escorcollat el camp de futbol de l'Olímpic de Xàtiva, club que va presidir Rus, i també la seu del grup del PP a l'Ajuntament de València. En total es van produir 33 escorcolls, entre domicilis particulars dels investigats, empreses com Ciegsa –empresa pública dedicada a la construcció d'escoles– o entitats, com la Fundació Jaume II.

La Guàrdia Civil custòdia l'entrada a la seu de l'empresa pública Ciegsa. / EFE

A més, es preveu la detenció de 24 persones. A banda de Rus, també s'ha detingut la persona que va ser la mà dreta de Rus a la Diputació de València, Máximo Caturla, i l'exregidora de Cultura a València María José Alcón, que sembla que està relacionada amb la trama, tal com demostrarien unes gravacions. Diverses fonts apunten que també hauria estat detingut l'exdiputat del PP valencià, David Serra, que està sent jutjat per una de les causes del cas Gürtel.

Entre els 29 investigats es troba, a més, un exvicepresident de la Diputació i exalcalde de Montcada, Juan José Medina; l'exacalde del Genovés, Emilio Llopis, i Carmen García Fuster, membre del PP de València. També han estat investigats –terme que substitueix el d'imputat– el portaveu municipal del PP a València i successor de Rita Barberá al capdavant del partit a l'Ajuntament, Alfonso Novo, l'assessor del grup popular i encarregat de les xarxes socials del PP de València Luis Salom, i la secretària del grup municipal María José Pi. Novo, Salom i Pi declararan demà com a investigats en el jutjat.

El portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Alfonso Novo, ha confirmat que és un dels investigats en el cas Imelsa. / EFE

La Guàrdia Civil ha embargat uns 150 vehicles d'alta gamma i ha bloquejat 252 comptes bancaris.

El PP actua contra els detinguts

El Comitè Nacional de Drets i Garanties del Partit Popular, a instàncies del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, ha acordat aquest matí la suspensió de militància de les persones detingudes en el curs de l'operació policial desenvolupada avui a València i que figuren com a afiliats del Partit Popular. El Comitè Nacional de Drets i Garanties així mateix ha recordat que Alfonso Rus va ser suspès de militància el maig de 2015.

"El Partit Popular rebutja qualsevol tipus de corrupció, vingui d'on vingui, i adoptarà les mesures que estiguin a la seva mà per tallar qualsevol actuació que infringeixi la llei", assenyala el comunicat. Segons es pot llegir en la nota enviada pel PP, el comitè de Drets i Garanties "recorda que existeix la presumpció d'innocència", però tenint en compte els fets ocorreguts avui a València ha decidit a "procedir a la suspensió de militància conforme als Estatuts del partit".

En una roda de premsa convocada d'urgència pel Partit Popular de la Comunitat Valenciana, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, i el president de la província de València, Vicente Betoret, s'han limitat a llegir el comunicat i a dir que el PP serà "contundent" amb aquestes persones.

"Nosaltres som els primers interessats en que s'arribe al final i s'esclarisca tot el que envolta aquest cas", ha dit Ortiz en roda de premsa, qui ha negat que aquest nou cas de presumpta corrupció pugui influir en les negociacions per arribar a un acord per a la governabilitat d'Espanya.

stats