Política 06/12/2018

Unes 2.000 persones es manifesten a Barcelona en defensa de la Constitució

El mateix acte va comptar amb més de 12.000 assistents l'any passat, segons la Guàrdia Urbana

Albert Cadanet
3 min
Centenars de manifestants unionistes a la Via Laietana de Barcelona, durant els actes de commemoració dels 40 anys de la Constitució espanyola.

BarcelonaLa plataforma Espanya i Catalans ha celebrat aquest dijous una manifestació amb motiu dels 40 anys de la Constitució per defensar i homenatjar la carta magna. L'acte ha arrencat a les 11.00 h a la plaça Urquinaona i ha recorregut tota la Via Laietana fins a arribar a la plaça Antonio López, on s'han fet els parlaments.

La convocatòria, dominada per les banderes d'Espanya, algunes de Tabàrnia i senyeres i simbologia de formacions com Ciutadans o Vox, ha reunit a unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, sota el lema "ahir, avui i demà, pels nostres drets i llibertats". El mateix acte va comptar amb més de 12.000 assistents l'any passat. Al llarg del recorregut, però, es podien llegir altres proclames com "els carrers són de tots", exhibida per l'associació de joves per la defensa de la Constitució o "la reconquesta: recuperem Espanya", del Frente Nacional Identitario.

La marxa ha transcorregut sense grans incidents, tot i que a l'inici, un veí ha tirat aigua des d'un balcó a alguns manifestants. Aquests l'han titllat de "covard" i "feixista". Els crits que més s'han sentit durant la celebració han estat aquells glorificant la pròpia Constitució, la figura del rei i el paper de la Policia Nacional.

La capçalera de la manifestació convocada per la plataforma España i Ciutadans arriba a la plaça Antonio López  de Barcelona, on començaran els parlaments

A l'inici de la manifestació, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat que "els radicals assetgin aquells que celebren la Constitució", fent referència al grup d'antifeixistes que ha impedit una concentració dels grups Borbonia i Vox a la plaça 1 d'octubre a Girona.

En la mateixa línia s'ha expressat Miquel Martínez, representant de l'Assemblea Nacional Espanyola, qui ha opinat que "el moviment independentista no respecte a tothom per igual" i que "els catalans que se senten espanyols estan sent tractats com a ciutadans de segona".

Per altra banda, el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino, ha agraït al poder judicial i a la monarquia la seva tasca en la defensa de la carta magna, unes paraules que no ha estès al poder legislatiu i a l'executiu. "El govern juga amb gent que no sent la pàtria com nosaltres [...] i que vol trencar Espanya", ha expressat.

L'acte ha culminat amb l'himne d'Espanya, una melodia que alguns dels presents han acompanyat cantant en veu baixa la lletra de l'himne franquista.

Oberts a una reforma que aposti pel centralisme

Qui també ha intervingut a la plaça Antonio López ha estat el portaveu de Societat Civil Catalana, Fernando Carrera, que ha remarcat la importància de "defensar" la Constitució. Malgrat tot, diversos presents a l'acte s'han mostrat favorables a reformar-la. Això sí, apostant pel centralisme i eliminant competències a les comunitats autònomes. Així ho considera José María Vázquez, resident a Barcelona amb orígens andalusos. Vázquez creu que hi ha certs partits que "posen en perill" la Constitució, però que perdran força de cara a les pròximes eleccions generals. "Cada vegada és més necessari que ens manifestem, això és imparable", conclou.

Tant ell com altres presents, però, coincideixen a valorar que l'acte ha comptat amb "poc públic". "És un dia de pont i s'ha fet poca publicitat", apunta Sergio Rodríguez, resident a Barcelona però encara empadronat a Huelva. "Sinó, la via Laietana s'hauria emplenat", afegeix. Rodríguez exhibeix una bandera andalusa i també entra a valorar les últimes eleccions autonòmiques, on també va participar. "Pedro Sánchez s'ha carregat el PSOE andalús pactant amb els nacionalistes catalans", comenta.

Altres celebracions més accidentades

A part de les càrregues policials d'aquest dijous a Girona, la commemoració dels 40 anys de la Constitució està sent accidentada. El passat dimecres, els estudiants del conservatori del Liceu van bloquejar ahir el vestíbul central de l'auditori per evitar l'accés del líder de Ciutadans, Albert Rivera; la cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, i l'alcaldable a Barcelona, Miquel Valls. Rivera va denunciar l'acció a través de les xarxes socials: "Aquesta és la cara del nacionalisme davant la democràcia".

Paral·lelament, Adrià Carrasco, membre del CDR d'Esplugues de Llobregat i exiliat a Bèlgica, va interrompre una conferència del ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, amb crits de "La Constitució és una farsa".

stats