Política 29/09/2018

Manifestació a Barcelona per homenatjar els policies que van participar en l'operatiu de l'1-O

La marxa ha aplegat unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana

Pau Esparch
3 min
Més d'un centenar de persones es concentren davant la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana

BarcelonaMés de mil persones s'han concentrat aquest migdia davant la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona per homenatjar els agents que van participar en l'operatiu policial de l'1 d'octubre de l'any passat. Des de la Via Laietana, els manifestants s'han dirigit cap a la plaça Catalunya. L'objectiu dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van formar part del dispositiu de l'1-O era frenar el referèndum, que va acabar amb nombroses càrregues policials i més de mil ferits. La Guàrdia Urbana ha xifrat la participació d'aquesta manifestació inicialment en unes 1.800 persones, tot i que al final ho ha elevat en unes 3.000 persones.

Molts dels concentrats han lluït banderes espanyoles i alguns han anat vestits amb la samarreta de Jusapol, l'organitzadora d'aquesta manifestació i que reclama l'equiparació salarial entre cossos policials. Els assistents a la marxa han començat la manifestació davant la prefectura superior de la Policia Nacional i han continuat fins a la plaça Urquinaona. "Viva España", "Viva la Policia Nacional" i "Viva la Guardia Civil" són algunes de les proclames que han fet sentir els assistents, que també han fet sonar l'himne espanyol.

Una desena d'agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra s'han situat al final de la manifestació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. L'objectiu era evitar que la concentració dels policies es trobés amb la que han protagonitzat els independentistes a la Via Laietana –que pretenia evitar que la marxa dels policies arribés a la plaça Sant Jaume–. Quan les dues concentracions eren a la Via Laietana, estaven separades per més de 300 metres de distància.

La marxa convocada pels policies s'ha dirigit fins a la plaça Catalunya. Allà també s'han trobat amb manifestants independentistes, després que els Comitès de Defensa de la República (CDR) hagin fet una crida a desplaçar-se des de la Via Laietana fins a la plaça Catalunya. Els Mossos han hagut d'improvisar un cordó policial per separar els manifestants.

A la plaça Catalunya, els policies nacionals i els guàrdies civils han fet un acte on han reclamat l'equiparació salarial. Tots els parlaments han acabat amb "Viva España, la Policia Nacional y la Guardia Civil". Un dels últims agents que ha tancat els parlaments ha alçat una bandera espanyola des de l'escenari: "Que l'independentisme ho sàpiga, Espanya és aquí. Aquesta és la nostra policia". Entre els representants polítics que han participat en l'acte hi havia membres d'UPyD i Democracia Nacional, que han pujat a l'escenari i han fet referència al suposat assetjament als fills dels agents per les càrregues policials de l'1-O.

Un cop acabat l'acte, els organitzadors han entregat un diploma als agents que van formar part de l'operatiu Copèrnic, el dispositiu estatal que es va fer per frenar l'1-O. Els Mossos han muntat un cordó per desallotjar els assistents a l'acte de la plaça Catalunya, davant dels crits en contra dels manifestants independentistes que s'han desplaçat fins allà.

Modificació dels itineraris

En un primer moment, Jusapol havia convocat la concentració a la plaça Sant Jaume, però davant la intenció de l'independentisme d'ocupar la plaça per evitar aquesta manifestació el departament d'Interior va modificar els itineraris de les dues marxes. Així, el sindicat Jusapol va anunciar ahir en un comunicat que acceptava –a desgrat– modificar l'inici de la seva manifestació, i va citar els seus simpatitzants a les 12 del migdia davant de la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana, a pocs centenars de metres de la plaça Sant Jaume.

Entre els assistents també hi havia el diputat de Ciutadans al Parlament, Jean Castel. El portaveu adjunt del partit taronja al Congrés, Miquel Gutiérrez, ha donat suport a la mobilització: "Volem reconèixer l'aniversari de l'operació Copèrnic, d'aquells que van treballar i que van ser vexats a Catalunya durant el procés separatista i l'intent colpista". El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha mostrat el seu suport a la manifestació convocada pels policies a través de Twitter:

stats