Política 01/12/2018

Dels controls de salut a l'alimentació forçada: el protocol penitenciari en la vaga de fam

Sànchez i Turull mantindran els mateixos horaris i activitats i estan obligats a anar al menjador

N.orriols / M.toro
1 min
Imatge d’un llaç groc a l’entrada de la presó de Lledoners, on estan privats de llibertat els exmembres del Govern i els Jordis.

BarcelonaL'inici d'una vaga de fam com la que emprendran a partir d'aquest dissabte Jordi Sànchez i Jordi Turull a Lledoners implica uns protocols per garantir tant la salut dels presos com que la seva mesura de protesta no implicarà que tinguin unes condicions diferents de la de la resta de reclusos.

Fonts del Serveis Penitenciaris expliquen, d'entrada, que els interns que volen fer vaga de fam ho han de comunicar individualment a la direcció del centre penitenciari per via d'una instància en què ha de constar si serà vaga de fam o també de set.

Un cop comença la mesura de protesta, els metges del centre penitenciari controlen l'estat de salut dels interns amb un seguiment de la pressió, el pes i analítiques de sang, entre altres mesures. Inicialment els facultatius fan aquests controls cada dos dies, però n'adapten la periodicitat en funció de l'evolució dels pacients.

Si l'estat de salut dels interns requereix un ingrés hospitalari, els serveis penitenciaris els traslladen a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa. Com a mesura extrema, un jutge pot autoritzar l'alimentació forçada (administració de sèrum) per indicació facultativa.

Les fonts esmentades deixen clar, en tot cas, que els interns que fan vaga de fam continuen subjectes al règim de vida establert pel centre penitenciari. Per tant, mantenen els horaris i les activitats, igual com l'obligació d'anar al menjador com la resta de presos.

stats