Publicitat
Publicitat

PP i PSOE fan pinya "perquè Espanya guanyi a Europa"

Els dos grans rivals polítics a nivell estatal, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, van aparcar ahir les seves diferències i van unir forces "perquè Espanya guanyi a Europa". Els líders del PP i el PSOE van escenificar el pacte sobre la posició d'Espanya al Consell Europeu del 27 i 28 de juny en una reunió formal al Palau de la Moncloa després d'haver tancat l'acord per telèfon fa una setmana.

Feia més d'un any que, formalment, els dos dirigents no havien tingut una trobada privada. Tot i això, l'un i l'altre repeteixen una vegada i una altra que tenen una relació fluida per tractar temes rellevants. Ahir el missatge que van transmetre va ser inequívoc: "Unim les nostres forces perquè Espanya guanyi".

Van utilitzar frases semblants per donar el mateix anunci. No obstant, quan va arribar l'hora d'explicar l'efecte que ha provocat l'acord econòmic de mínims en els seus partits, les visions eren antagòniques. No és casualitat. Rajoy sap que ell és el que realment ha guanyat la partida. Tan bon punt va començar a donar unes explicacions públiques -que inicialment no havia de fer- va recordar que amb la seva "majoria absoluta" no tenia cap necessitat de pactar, però que ho va fer perquè en els temes rellevants, com la política europea, ell sempre aposta per l'acord.

En canvi, la situació interna de Rubalcaba és ben diferent. El líder socialista creu profundament en els pactes d'estat, però aquest acord li està costant crítiques en el si del PSOE. Ell va negar públicament que se sentís qüestionat per la seva obstinació a arribar a un pacte europeu. És més, va explicar que en la reunió de l'executiva d'aquest dilluns va sentir el suport dels seus companys quan es va tractar la qüestió i va afirmar, taxatiu: "Tot el partit entén que és la nostra obligació. No em trauran d'aquí", va advertir.

Per aquest motiu Rajoy i Rubalcaba van insistir ahir en tres fronts de cara al Consell Europeu: un pla d'ocupació juvenil, crèdit per a les pimes i avançar en la unió bancària. Uns eixos que Rajoy va insinuar que tenia emparaulats amb altres dirigents europeus.

Per donar més força al pacte el PP i el PSOE van decidir que es votés al Congrés de Diputats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF