Política 13/12/2017

Defensa obre expedient als militars que van permetre a dos civils pujar a un tanc i gravar un vídeo amb amenaces a Puigdemont i Iglesias

El PDECat demana la compareixença de la ministra Cospedal al Congrés i Pablo Iglesias lamenta que la justícia espanyola faci servir dues vares de mesurar

Agències
2 min
Un dels civils sobre un tanc

Barcelona / MadridL'exèrcit de terra ha obert expedient disciplinari als militars que van permetre a dos civils pujar a un tanc de combat i gravar un vídeo amb amenaces al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al líder de Podem, Pablo Iglesias.

Els fets es van produir a Saragossa divendres passat, 8 de desembre, dia de la patrona de la infanteria de l'exèrcit espanyol, quan un suboficial va deixar entrar dos amics seus civils a les instal·lacions militars i va cometre la "negligència" de deixar-los pujar a dalt del tanc, segons han explicat a l'ACN fonts del ministeri de Defensa, que també han qualificat els fets de "gamberrada".

Defensa va iniciar una investigació en conèixer els fets, ja que no està permès, en cap cas, que civils puguin pujar a tancs de combat, i ha obert expedient disciplinari als militars que ho van fer possible. Ara aquest expedient ha de seguir un procediment reglat per l'exèrcit de terra que podria acabar amb una sanció per als militars implicats.

En el vídeo es veuen dos joves a sobre del tanc en moviment: "Aquí, buscant solució als problemes d'Espanya; crec que els he trobat", diu un d'ells des del vehicle militar. Immediatament després, aquest gira la càmera cap al canó del tanc i afegeix: "Fem una sorpresa a Puigdemont (...) 70 tones de pur amor i pura democràcia. 'Coletas', el següent ets tu".

A primera hora del matí, Puigdemont havia demanat a través d'un tuit escrit en anglès que s'obrís una investigació i que el govern espanyol es disculpés per uns fets que considera "inacceptables a la Unió Europea".

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat als passadissos del Congrés que és "preocupant veure un suposat civil descerebrat damunt d'un tanc de l'exèrcit de terra amenaçant" i ha comentat que es reserva la possibilitat d'actuar contra aquestes amenaces. També ha demanat al ministeri de Defensa que actuï en aquest cas i aclareixi als espanyols "a qui presta els tancs de l'exèrcit".

Aquest dimecres al matí la diputada del PDECat al Congrés de Diputats Míriam Nogueras ha dit que el seu partit demanarà la compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, perquè doni explicacions sobre els fets. "És impresentable, sigui o no sigui militar, que es pugui usar material d'aquesta manera, amb tanta falta de respecte", ha assenyalat Nogueras, que també ha reclamat que l'Estat demani disculpes tant a Puigdemont com a Iglesias.

stats