CANVI DE CICLE
Política 21/12/2013

La CUP "acata" per "unanimitat crítica" la pregunta del 9-N però no renuncia a reformular-la

Apel·len a la "responsabilitat històrica i respecte al procés" per a l'aval, els mateixos motius que al·leguen per defensar que caldria una pregunta més clara, a l'estil escocès

Marc Colomer
2 min
David Fernández, després del consell polític de la CUP a Sant Pere de Ribes

Sant Pere de RibesEl cap de files de la CUP al Parlament, David Fernández, ha anunciat aquest dissabte que el consell polític de la formació, reunit a Sant Pere de Ribes, ha decidit "acatar" la pregunta i la data pactades per la consulta, tot i que no renuncia a reformular-la. Ho fan, segons el diputat, per "responsabilitat en el moment històric i respecte al procés". La decisió s'ha pres per "unanimitat crítica". Malgrat tot, la seva aposta continua sent una pregunta més clara en la línia del referèndum escocès sobre independència sí o no.

En la resolució aprovada en el consell polític de la CUP s'hi lamenta que la formació "ha estat una convidada de pedra en el procés de negociació de la data i la pregunta". Ara bé, també admeten que l'acord subscrit amb CiU, ERC i ICV-EUiA "és l'entrada en un nou moment històric que obre les portes a la realització d'un acte de sobirania per primera vegada en la història d'almenys una part del nostre país, els Països Catalans".

Excessiu partidisme

El consell polític de la CUP, integrat per representants de les 12 assemblees territorials de tots els Països Catalans, considera que l'acord per a la pregunta del referèndum és "producte de l'equilibri d'interessos dels partits implicats" i "no dóna una sortida real a les demandes expressades" per la majoria social.

A més, opinen que la doble pregunta acordada complica el "reconeixement i empara internacional" del procés d'autodeterminació. També alerten, però, que de resultes de l'acord s'aguditzaran les "agressions de l'Estat", que pronostiquen que "respondrà amb més retallades socials i nacionals".

Triple 'sí'

El portaveu parlamentari de la CUP ha anunciat, en declaracions als periodistes, que la formació de l'esquerra independentista farà campanya per un triple 'sí': "sí a l'autodeterminació, sí a la independència i sí als Països Catalans". Ara bé, també ha deixat clar que centraran la batalla política a garantir el referèndum com a única via, i descarten, així, unes eventuals eleccions plebiscitàries si el govern espanyol bloqueja la consulta, de manera que ja ha advertit que no hi haurà més possibilitat que acabar recorrent a la "desobediència". Un referèndum, per cert, que Fernández ha assegurat que caldrà guanyar amb "majories àmplies i sòlides", condicions que la CUP considera que ja ara són a l'abast.

stats