Política 24/10/2018

Torra convoca els líders dels grups parlamentaris el 16 de novembre per encetar una "taula de diàleg"

Afirma que si el Fòrum Cívic no arriba al "80% de la població" no haurà complert les "expectatives"

Núria Orriols / Ot Serra
4 min
Torra convoca els líders dels grups parlamentaris el 16 de novembre per encetar una "taula de diàleg"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha sotmès aquest dimecres a la sessió de control al Parlament, la mateixa setmana que ha anunciat dues iniciatives relacionades amb el Procés: la posada en marxa del Consell de la República el dia 30 d'octubre i la creació del consell assessor per impulsar un debat sobre el model de país a través d'un Fòrum Cívic, Social i Constituent. Dues iniciatives amb les quals el president s'ha declarat "entusiasmat", malgrat les crítiques de l'oposició: han considerat que l'independentisme viu en una "realitat paral·lela" i que no es preocupa dels "problemes dels catalans". Tanmateix, Torra ha fet un altre anunci arran d'una pregunta del líder del PSC, Miquel Iceta: ha convocat els líders dels grups parlamentaris el 16 de novembre per encetar una "taula de diàleg".

Iceta ha interpel·lat el president sobre aquesta qüestió, ja que aquestes trobades, que tenen l'objectiu d'arribar a "consensos de país", són un mandat del Parlament (el ple ha pres dos acords en aquest sentit). "Fer institucions que no tenen encaix en les nostres lleis té riscos, com desprestigiar les ja existents", ha dit Iceta per contrastar aquesta taula del diàleg amb els grups de la cambra amb el Consell de la República. "Vostè es preocupa només de mig país", li ha retret, malgrat mostrar la seva disposició a assistir a la trobada convocada pel president.

Segons fonts parlamentàries, el PSC sí que acudirà la trobada, igual que comuns, ERC i JxCat. El dubte és si també ho faran Ciutadans i la CUP, mentre que fonts del PP ja confirmen a l'ARA que declinaran assistir a la trobada.

En relació al Fòrum Cívic Constituent, Torra ha reconegut que per ser un èxit ha d'aconseguir incloure la gran majoria de la població. Fins i tot ha posat xifres. "Si no arribem al 80% no haurà respost a les expectatives que ens plantegem", ha assegurat el president de la Generalitat, en al·lusió a les enquestes que parlen d'un 70-80% a favor del dret a decidir, l'abolició de la monarquia i la llibertat dels presos polítics. El president ha fet aquestes declaracions en resposta al president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, que ha apuntat que una "gran conversa entre independentistes serà interessant però no transcendent", i ha afegit: "Si trenca totes les barreres i tothom s'hi sent interpel·lat, ens farà créixer com a país". Torra ha coincidit que s'ha d'arribar a aquest gruix i ha subratllat que "l'empoderament" de la gent és el que ha permès els grans passos del Procés.

En el seu torn de paraula, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha acusat el Govern de "xiringuitista" per la creació del Fòrum Cívic Constituent i ha criticat que "col·loquin a dit els seus amics", mentre els grups parlamentaris d'ERC i JxCat esmenen a la totalitat una proposició de llei de Cs per reduir les llistes d'espera a la sanitat. Torra ha lamentat que la formació taronja sempre ho vehiculi tot al Procés però ha assenyalat que l'executiu està preparant un decret llei per gestionar amb "més rapidesa" les cues als centres sanitaris i ha tornat a manifestar que si no hi hagués dèficit fiscal amb l'Estat es podrien bolcar més recursos a aquesta qüestió.

En la sessió de control, a banda del Fòrum Cívic, també s'ha abordat el Consell de la República. El líder popular, Xavier García Albiol, ha acusat el cap de l'executiu d'utilitzar de manera "il·legítima" el Palau de la Generalitat –el Consell de la República es presentarà allà el dia 30– i ha considerat que aquest òrgan és una mostra que els independentistes "no viuen a la realitat". "Convoqui de manera immediata eleccions", ha reclamat Albiol. El president Torra ha replicat que la posada en marxa del Consell és part de l'"acció republicana" a l'exterior i que s'engegarà tal com va dir en el debat d'investidura. Per a Torra, el problema no és la Generalitat, sinó les estructures de l'Estat, que ha assegurat que mantenen reductes franquistes".

Torra titlla Borrell d'"obstacle" per poder arribar a acords

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha preguntat al president sobre la "deriva internacional" del govern espanyol a l'hora de destituir cònsols honoraris. L'últim, el de Flandes, per unes declaracions en suport a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ara empresonada, del president de la cambra d'aquesta regió. "Per Nadal ja no quedarà cap cònsol a Barcelona [...]. Em sap greu que hi hagi ministres com Josep Borrell, que és un obstacle per arribar a acords", ha sentenciat Torra, que s'ha compromès a "combatre" el missatge de la Moncloa amb l'acció exterior de la Generalitat.

Ha posat d'exemple la seva conferència a Ginebra, on va reclamar mediació internacional, i ha assegurat que a Suïssa els "va costar molt" entendre que per fer un referèndum "hi hagi gent a la presó" o que la "policia pegués als votants". "El món no entén res del que passa a Espanya i és aquí on nosaltres hem de ser més actius per explicar el procés català", ha dit Torra.

Els socis preferents per als pressupostos: els comuns

D'altra banda, els comuns han posat sobre la taula els pressupostos, demanant que posin la "vida al centre" i que tinguin en compte "totes les sobiranies". "Vinguin al Parlament i facin política efectiva", ha reblat la líder dels comuns, Jéssica Albiach. "La nostra feina no té sentit si no és per treballar per les persones", ha exposat. El president s'ha mostrat obert a parlar amb els comuns d'aquests termes en el marc de la negociació dels comptes.

En resposta a una pregunta de Catalunya en Comú - Podem, Torra ha assegurat que presentarà el projecte de pressupostos en "les pròximes setmanes" i s'ha mostrat esperançat que tindrà "llargues negociacions" amb els comuns després que la CUP ja se n'hagi desmarcat. "Amb la CUP no sembla possible però us els voldrem presentar", ha puntualitzat el president. Albiach ha reclamat que no hi ha temps a perdre i l'ha instat a oblidar-se d'instruments "paral·lels" –en referència al Consell de la República– i a anar "al Parlament a fer política".

De fet, aquest és el primer ple després que la CUP hagi decidit "bloquejar" la legislatura per "autonomista" i ahir ja va avisar que es notaria en la seva dinàmica parlamentària. Tanmateix, en aquesta sessió de control no els tocava intervenir i probablement marcaran el seu posicionament polític al llarg del plenari.

stats