CRÒNICA
Política 19/09/2018

L'"i tu més" i el fantasma de Bauzá salven l'Armengol més a l'esquerra

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha animat un debat protagonitzat per les crítiques del PP i les demandes de Podem i MÉS

Jaume Ribas
5 min
Biel Company durant la seva intervenció en la segona jornada del debat de política general. / ISAAC BUJ

Palma"Ánimos!". És el que deia l'expresident José Ramón Bauzá mentre donava la mà a l'actual líder del PP, Biel Company, just abans que entràs al Parlament per començar la boxa dialèctica amb la presidenta Armengol. Eren les nou del matí i, a diferència d'ahir, dimarts, el senador autonòmic Bauzá ha decidit aquest dimecres assistir al Parlament per escoltar almenys una part de la segona sessió del debat de política general.

Company ha mantingut durant setmanes la incògnita sobre si exerciria de cap de l'oposició o si delegaria aquesta responsabilitat en qui normalment fa de portaveu del grup popular al Parlament, Marga Prohens. Finalment, el president del PP ha dissipat els dubtes i ha pujat al faristol per entrar al cos a cos amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.

_BUJ1369

Les aules a barracons, l'habitatge i els vessaments han estat els cops de puny polítics que Biel Company ha llançat a Armengol en el duel de boxa parlamentària. El president del PP ha acompanyat les punyades amb un interessant joc de peus: per una banda, no ha dubtat a l'hora de baixar al fang i insinuar greus deslleialtats del PSIB amb els seus socis de Podem i MÉS, mentre que, per l'altra, ha recorregut també a l'exageració i a la befa elegant per criticar les polítiques de mobilitat del Govern. “Encara hi deu haver al·lots a l'Enllaç de quan el tren els va deixar tirats per anar a Sineu”, ha exclamat Company, amb referència a la saturació que patí el tren a mitjan agost durant la festa del Much.

En el repertori d'atacs a l'esquerra no hi podia faltar -no hi sol faltar mai, de fet- els ja clàssics menyspreus als socis del PSIB al Pacte, MÉS i Podem. El president del PP ha fet una vindicació contundent de la que molts anomenarien vella política i ha tractat les dues formacions d'“antisistemes nouvinguts que qüestionen l'Estat de les Autonomies i la Constitució". El portaveu d'El Pi, per cert, ha recorregut, com també és habitual, al mateix argument quan Jaume Font ha titllat els socis del PSIB de "fre per a la legislatura".

En les rèpliques a Company, la púgil Armengol ha estat més solta i més ideològica que en el discurs d'aquest dimarts. La presidenta d'esquerres -ara sí, en l'anterior discurs no es va atrevir a pronunciar aquesta paraula, "esquerra"-. "No hi ha hagut cap conseller d'Habitatge el saldo del qual sigui -2; és l'únic del món", ha dit Armengol a Company, recordant-li que durant la legislatura que aquesta matèria va dependre d'ell va, fins i tot, tancar habitatges de protecció oficial. Les vergonyes dels anys Bauzá han constituït l'arsenal perfecte per al contraatac de la líder socialista. En educació el PP "té una credibilitat pràcticament zero", ha assegurat Armengol, mentre recordava els docents acomiadats i les grans manifestacions contra el TIL de Bauzá.

L'"i tu més" i les referències contínues a les anteriors etapes de governs conservadors han servit a Armengol tot l'argumentari que ha necessitat per respondre a Company. Quan el líder conservador ha atacat amb els vessaments fecals i el tancament de platges, la presidenta ha contraatacat amb la manca d'inversions en infraestructures durant el període 2011-2015, en què hi va haver 273 abocaments a la badia de Palma.

Socis "lleials" o comparses?

Els portaveus de Podem, MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca, els tres socis del PSIB -tant se val si són socis parlamentaris o companys de Govern-, han aprofitat les intervencions per a dues coses: per una banda, per mirar de treure rèdit polític d'algunes fites del Pacte i, per l'altra, per fixar les seves pròpies prioritats i mirar de condicionar així el rumb del Govern. Amb la vista posada sobretot en els pressupostos del 2019, tant MÉS per Menorca com Podem han demanat que els 1.000 milions d'euros "per a Educació i Formació" que ha promès Armengol es dediquin només al capítol d'Educació i se n'excloguin altres partides com les de formació continuada per a adults, que consideren més relacionades amb Treball.

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha aprofitat la intervenció per repartir un poc d'estopa -la justa- al PSIB i a MÉS. Jarabo ha retret als socialistes els "esforços" per evitar que s'aprovi un reglament de l'Oficina Anticorrupció del gust de Podem, mentre que per als ecosobiranistes ha amollat un altre missatge: no s'ha de criticar les entitats ecologistes com el GOB.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha tret pit per les polítiques del Govern en matèria com Treball o Habitatge provant, segurament, de capitalitzar part de la gestió del Pacte en aquestes àrees de marcadíssima empremta socialista. Igual que ha fet Nel Martí de MÉS per Menorca, Ferrà ha insistit en la necessitat d'aprovar un bon REB. L'acord amb l'Estat per aprovar un Règim Especial que garanteixi beneficis econòmics i fiscals per a Balears és una de les grans assignatures pendents de l'Executiu, tot i que la presidenta va anunciar en la primera intervenció que el novembre enllestirien un nou pacte amb el gabinet de Pedro Sánchez. "Aquest govern ens escolta", ha defensat la presidenta.

Així mateix, Ferrà ha fixat algunes de les prioritats en les quals caldrà persistir si el Pacte repeteix: els ecosobiranistes volen que es desenvolupi l'Estatut d'Autonomia per crear un cos propi de policia i que es pressioni el govern estatal perquè faci una reforma del sistema de finançament. En qualsevol cas, ni Martí, ni Ferrà ni Jarabo no han plantat cara al PSIB ni l'han tractat de tu a tu, sinó que tots tres han preferit mirar de marcar-li el camí per al que queda de legislatura. Als passadissos, no han mancat les veus que, més que parlar de socis, parlaven de "comparses".

Al cap i a la fi, el tema estrella d'aquest debat ha estat, com era de preveure en bona part gràcies a l'anunci de la presidenta, el nou REB. L'anomenat Règim Especial és una mena d'OPNI un objecte polític no identificat, que la gent del carrer no acaba de conèixer i del qual tothom parla. Al final, "la clau la té Madrid". Ho ha dit Jaume Font, el portaveu d'El Pi, que ha aprofitat el seu to viu i vehement i ha fet servir un caramull d'exemples per fer la que segurament ha estat la intervenció més vistosa de tota la maratoniana sessió parlamentària de gairebé 11 h de durada.

stats