Política 28/09/2018

JxCat i ERC arriben al ple amb dubtes sobre si s'aprovarà l'acord sobre els diputats suspesos

El lletrat major considera que s'ha d'aprovar per majoria absoluta i la CUP no garanteix el seu suport

Núria Orriols
5 min
La comissió de l’Estatut del Diputat reunida per debatre sobre les suspensions dels diputats processats

BarcelonaAra per ara no està garantit que l'acord de JxCat i ERC sobre les suspensions reuneixi el suport necessari al ple de dimarts que ve a les 12. El dictamen pactat entre els dos grups independentistes inclou dos punts: el primer, votar sobre si procedeixen les suspensions, i el segon, que els diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena puguin exercir el seu vot a través d'un altre membre del grup parlamentari. Aquest matí, el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, ha expressat en la comissió de l'Estatut dels Diputats que el dictamen s'ha d'aprovar per majoria absoluta –els dos punts– perquè s'emmarca en l'article 25 del reglament. Un suport que els independentistes no tenen assegurat en el segon apartat de l'acord.

Aquest matí, a la comissió de l'Estatut dels Diputats –que ha aprovat elevar al ple el dictamen–, la CUP ha expressat les seves reticències a l'acord de JxCat i ERC. De fet, ha presentat una esmena de supressió del segon punt. En concret ha manifestat el seu rebuig al fet que els diputats suspesos puguin "designar" un altre diputat perquè exerceixi el seu vot mentre duri "la situació jurídica actual". El diputat cupaire Vidal Aragonés ha constatat que si el ple rebutja la seva suspensió, aquest segon punt és sobrer perquè haurien de poder votar igualment.

Això, sumat al fet que els diputats suspesos –segons els serveis jurídics– no podran participar en la votació, posa en entredit que l'acord dels dos grans grups independentistes tiri endavant. Sense el suport de la CUP al segon punt, JxCat, ERC i els comuns no sumen majoria absoluta –68 diputats– sinó que es queden amb 67.

Segons fonts cupaires, serà al llarg del cap de setmana que decidiran quin serà el seu posicionament al ple. Es manifestaran clarament en contra de les suspensions dels diputats, però de moment no han decidit quin serà el sentit del seu vot sobre la substitució dels parlamentaris que, d'acord amb els lletrats, s'"adapta" a la resolució del jutge Pablo Llarena, que assenyalava la "substitució" dels parlamentaris per mantenir les majories.

La clau: decisió de la mesa

La clau d'aquesta qüestió, però, la tindrà la mesa del Parlament la setmana que ve: abans del ple hi ha prevista una reunió en què fonts parlamentàries asseguren que es fixarà un criteri sobre quines majories es requereixen en el primer i el segon punt del dictamen. Des dels partits independentistes argumenten que per aprovar la fórmula per mantenir els vots dels diputats suspesos no es necessita la majoria absoluta, ja que en el dictamen no s'especifica.

Si la mesa adopta aquest criteri, JxCat i ERC sí que tindrien els suports suficients per tirar endavant també el mecanisme de substitució dels diputats, ja que sumarien més vots que el PSC, el PP, Ciutadans i la CUP –en cas que finalment també s'hi oposés–.

Llum verda al debat al ple

La comissió de l'Estatut dels Diputats ha aprovat aquest divendres elevar al ple el dictamen sobre les suspensions dels diputats processats per rebel·lió amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. El PP i el PSC no han participat en la votació perquè consideren que els diputats ja estan suspesos i que els independentistes només estan fent una "escenificació". El debat, però, ja ha començat crispat: abans de començar, el diputat de Ciutadans i membre de la mesa del Parlament Joan Garcia ha assegurat que no es pot discutir el dictamen perquè és un "procediment il·legal" –malgrat que està previst a l'article 25 del reglament–. "No podem votar sobre si complim una resolució del Tribunal Suprem", ha dit. Així, Garcia ha demanat retirar la discussió del dictamen de l'ordre del dia i ha advertit que si no es fa s'estarà col·laborant en "un delicte de desobediència". Com que s'ha rebutjat, ha abandonat la comissió.

A petició de Ciutadans, s'ha pronunciat el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, que ha avalat el procediment. Sobre el primer punt ha dit que no es pot pressuposar què dirà el ple i, pel que fa el segon punt, ha assegurat que s'adapta a la resolució del jutge Pablo Llarena perquè disposa que es designi un altre diputat del corresponent grup parlamentari perquè exerceixi el seu vot. Ridao ha recordat que el magistrat, en la seva resolució, ja apuntava aquesta solució batejant-la "substitució", ja que no està prevista a l'ordenament jurídic.

Malgrat l'aval dels serveis jurídics, Ciutadans ha demanat que se sotmeti a votació la modificació de l'ordre del dia perquè es retiri la discussió del dictamen. Hi han votat a favor Cs, el PP i el PSC, i en contra, JxCat, ERC, els comuns i la CUP. Com que la majoria ha decidit tirar endavant el debat, Joan Garcia ha decidit abandonar la comissió en considerar que s'estava fent una sessió "il·legal".

Joan Garcia (Cs) abandonant la sala on es debat la suspensió dels diputats processats

JxCat i ERC fan pinya a favor del dictamen

Marta Madrenas (JxCat) ha defensat la necessitat de votar la suspensió dels diputats al ple, tal com disposa el reglament, i més –ha argumentat–, quan la resolució del jutge del Tribunal Suprem es basa en un delicte, per a Madrenas, inexistent, la rebel·lió. "Les suspensions són il·lícites", ha afirmat. En aquest sentit, la diputada i alcaldessa de Girona ha defensat que se sotmeti a votació del ple si s'han de suspendre els parlamentaris. Gerard Gómez del Moral (ERC) s'ha pronunciat en el mateix sentit afirmant que s'ha de defensar "l'autonomia parlamentària" i també ha remarcat la importància del segon punt del dictamen per "mantenir les majories parlamentàries". "És obligatori vetllar perquè tots els membres del Parlament puguin exercir les seves facultats", ha considerat.

La diputada dels comuns Iolanda López, per la seva banda, ha criticat la suspensió perquè considera que es basa, també, en un delicte inexistent i ha expressat la necessitat de mantenir les majories parlamentàries.

El PP i el PSC denuncien la "teatralització" i afirmen que els diputats ja estan suspesos

El PP i el PSC, que no han participat en la votació del dictamen per traslladar-lo al ple, han denunciat una "escenificació" dels independentistes, ja que els diputats ja estan suspesos «'de facto'».

Alícia Romero (PSC) ha afirmat que "és molt greu" que es pretengui votar una resolució judicial al ple, ja que les decisions dels jutges es "compleixen i prou". També ha manifestat el seu rebuig al que considera un "teatre", perquè des del juliol que els parlamentaris afectats per la resolució ja no cobren. "El dictamen ens porta a l'escenificació. Haurien de ser més honestos amb els seus votants, perquè el que faran és acabar acatant les suspensions", ha dit.

El diputat del PP Santi Rodríguez, per la seva banda, s'ha pronunciat en la mateixa línia que Romero i ha acusat els independentistes de no respectar la separació de poders. "El debat és una escenificació, els diputats estan suspesos", ha sentenciat.

La CUP demana que el dictamen només obligui a votar les suspensions

La CUP, tot i celebrar que es portin les suspensions al ple, s'ha mostrat crítica amb el segon punt del dictamen, que fixa que mentre duri "la situació jurídica actual" els diputats suspesos exerciran el vot a través d'un altre parlamentari del seu grup. "Si el ple vota en contra de les suspensions, els diputats ja poden mantenir els seus drets", ha dit Vidal Aragonés, assenyalant que si realment es fa cas del ple i no s'apliquen les suspensions no caldria establir un mecanisme per garantir que JxCat i ERC segueixen comptant amb tots els vots malgrat la resolució del jutge Pablo Llarena.

En aquest punt, ha rebutjat que el magistrat del Suprem apuntés la possibilitat de substituir els diputats i fes de "legislador". "A partir d'ara un jutge espanyol dirà com s'ha d'organitzar el Parlament", ha afirmat.

La CUP ha votat a favor de traslladar al ple el dictamen, però ha avisat que això no vol dir que voti a favor dels dos punts que inclouen el dictamen.

Proposta de Dictamen comissió estatut diputats
stats