Política 22/03/2020

Torra lamenta que Sánchez no imposi el confinament total i reclama més mesures econòmiques

El president català avala que es prolongui l'estat d'alarma

Mireia Esteve / Anna Mascaró
3 min
Torra lamenta que Sánchez no imposi el confinament total i reclama més mesures econòmiques

Barcelona"Sánchez no ha resolt les peticions que Catalunya li hem fet arribar". El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a demanar aquest diumenge el confinament total de Catalunya en la videoconferència que ha mantingut amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics. Una reclamació que, segons ha explicat Torra després en una compareixença, Sánchez no ha atès. Ara bé, Torra ha assegurat que el president espanyol s'ha obert a "estudiar" quins sectors podrien tenir unes restriccions més severes que les que s'apliquen a tot l'estat espanyol. "Cal actuar sense esperar un desastre anunciat", ha insistit el cap de l'executiu català.

Segons el president de la Generalitat, la petició d'un confinament total –és a dir, d'una restricció de la mobilitat més alta i d'aturar tota l'activitat productiva, excepte la dels serveis essencials–, també ha arribat per part de quatre comunitats autònomes més, tot i que no ha concretat quines. Per a Torra, no té sentit que el cap de setmana la ciutadania s'hagi quedat a casa, però que a partir de dilluns pugui desplaçar-se per anar fer treballs no essencials. Sigui com sigui, aquesta vegada el president de la Generalitat ha assegurat que durant la reunió no ha volgut polemitzar sobre aquesta qüestió: "Cap retret, al seu costat, allargant la mà".

Més enllà del confinament total i amb la perspectiva que la crisi sanitària generada pel coronavirus anirà acompanyada d'una crisi econòmica severa, Quim Torra també ha exigit al president del govern espanyol que apliqui una bateria de mesures socials per protegir la ciutadania. Així, ha reclamat, per exemple, suspendre l'objectiu de dèficit per a aquest any, establir mecanismes de finançament de les comunitats autònomes i suprimir la regla de la despesa dels ajuntaments. D'altra banda, Torra també ha demanat que es reguli la suspensió de lloguers durant el confinament o que s'allargui la impossibilitat de tallar subministraments bàsics a les persones vulnerables. "Volem transmetre tranquil·litat a la ciutadania que es podrà quedar a casa, sense patir pel seu sou, les seves hipoteques i els seus subministraments", ha defensat.

En aquest sentit, Torra ha admès que els pressupostos de la Generalitat no poden resoldre per complet la probable situació de crisi econòmica que viurà Catalunya en les pròximes setmanes, perquè són uns comptes d'una "autonomia". És per això que el president de la Generalitat ha demanat al govern espanyol que treballi, per exemple, perquè els sous dels treballadors que es vegin afectats per un expedient de regulació temporal no es vegin alterats i que se'n preservi una bona part. "Jo no ho puc fer, soc el president d'una comunitat autònoma", ha admès.

Aval a allargar l'estat d'alarma

En la videoconferència de presidents autonòmics, Sánchez els ha traslladat la seva voluntat d'allargar l'estat d'alarma, una decisió que Torra ha avalat quan se li ha preguntat si ERC i JxCat haurien de votar-hi a favor dimecres al Congrés. De tota manera, en la roda de premsa posterior a la reunió telemàtica, el president de la Generalitat sí que ha criticat la manera com es va decretar. "Sense consultar l'experiència dels que coneixem el territori", ha dit. Ara bé, ha insistit que el govern de la Generalitat estarà al costat de les mesures que prengui el govern espanyol que signifiquin "avançar".

Mentrestant, per resoldre la crisi sanitària i amb el pronòstic que en els pròxims dies la situació als hospitals pot empitjorar, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a reclamar al govern espanyol que acceleri el repartiment de material sanitari. "Que el govern espanyol dialogui amb les comunitats autònomes per establir un criteri transparent i equitatiu de distribució del material i de tests de diagnòstic", ha defensat. Amb tot, Torra també ha lamentat que "en una situació de normalitat", seria cada comunitat autònoma la que es proveiria del seu propi material, però "l'estat d'alarma no ho permet". "Sense aquest material no podrem aturar l'expansió del coronavirus", ha avisat Torra, que ha assegurat que aquesta reclamació ha sigut unànime en tots els presidents autonòmics, que han descrit una situació "angoixant".

Un metre i mig de distància als centres de treball

Pel que fa a les mesures que sí que pot prendre la Generalitat, Torra ha anunciat que en les pròximes hores el Govern aprovarà una resolució que estableix que els treballadors de totes les empreses hauran de mantenir una distància mínima d'un mentre i mig –excepte en els casos dels professionals sanitaris, dels serveis socials i dels cossos i forces de seguretat–. Una mesura que Torra ha anunciat aquest migdia, tot i que la voluntat del Govern és que l'executiu que presideix Pedro Sánchez restringeixi l'activitat econòmica al màxim i que només puguin anar a treballar les persones que ho fan en els serveis essencials.

stats