Política 11/07/2019

JxCat i ERC s’acusen mútuament de la crisi del sobiranisme

Els de Puigdemont fan efectiu el pacte amb el PSC malgrat la pressió dels republicans

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
JxCat i ERC s’acusen mútuament de la crisi del sobiranisme

BarcelonaRetrets mutus i acusacions creuades que només han servit perquè els socis de govern es responsabilitzin mútuament de la crisi oberta dins el sobiranisme. Si no hi ha un canvi radical d’última hora, JxCat i el PSC faran efectiu avui l’acord perquè l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, sigui la presidenta de la Diputació de Barcelona, malgrat la pressió dels republicans. Esquerra tampoc revertirà cap aliança amb els socialistes als municipis, tal com li exigia la formació de Carles Puigdemont.

El d’ahir va ser un dia intens de contactes per esgotar totes les opcions de situar un president independentista a la Diputació, però també una nova jornada de crítiques que va començar a primera hora amb el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, acusant JxCat de mentir i alertant del “retorn de la sociovergència”. També a RAC1, el portaveu adjunt dels postconvergents, Eduard Pujol, va lamentar el to “agressiu i nerviós” de Sabrià “per buscar el titular”.

Dimarts el Govern havia passat de puntetes sobre la crisi, però ahir el president Quim Torra es va sumar a la polèmica durant la sessió de control al Parlament. Sabrià li va reclamar “enfortir l’independentisme a totes les institucions” davant la repressió, també a la Diputació. “Tenim una oportunitat”, li va dir. Reclamava als postconvergents que trenquessin el pacte amb els socialistes. Torra va reblar que Esquerra també ha de fer autocrítica pel seu rol aquesta legislatura.

“Hem de veure què vam començar a fer malament des del 155 per trobar-nos ara en aquesta situació”, va apuntar en al·lusió a la negativa d’ERC a investir Carles Puigdemont. “Es pot viure amb contradiccions, però hem de mirar de viure amb les mínimes possibles. Aquesta és una frase que ens hauríem d’aplicar tots plegats”, va resumir el cap de l’executiu.

Sabrià, que divendres passat va advertir que el pacte entre JxCat i el PSC podria tenir conseqüències al Govern, va afegir ahir que aquest acord “marcarà el futur del país”. “Cal que tothom ho sàpiga. No només serà Esquerra qui valori aquest acord, sinó tots els catalans a les urnes”. Al seu torn, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va contestar a Esquerra des dels passadissos del Parlament que la “unitat” de l’independentisme s’ha de mantenir “els 365 dies de l’any i en qualsevol institució”.

I, malgrat que els comuns han explicat que avui s’abstindran i no votaran ni al candidat del PSC ni al d’ERC si pacten amb JxCat o amb Cs, Pujol va demanar al partit que encapçala l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, un posicionament “clar” sobre la seva política d’aliances. Bàsicament, si vetarien un pacte entre JxCat i ERC, donant suport a un govern del PSC amb el vistiplau de Cs. “ERC ens ha d’aclarir amb quina fórmula podem arribar governar”, va insistir el de JxCat. La consellera Àngels Chacón, a TV3, va reafirmar-se amb el pacte amb el PSC: “És el millor que es podia fer”.

Dos candidats al ple

Després de les apel·lacions públiques, delegacions de JxCat i ERC van mantenir converses als despatxos de la cambra catalana. Hi havia els principals dirigents negociadors: per part d’Esquerra, el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, amb els dos responsables territorials del partit, Marc Sanglas i Isaac Peraire; i per part de JxCat, el president del PDECat, David Bonvehí, i el fins ara president de la Diputació i alcalde d’Igualada, Marc Castells, que ha sigut un actiu clau en les negociacions. Tot i això, en privat, tant JxCat com ERC admetien poc marge per arribar a un acord.

A la tarda, l’ANC els exigia unitat i dos centenars de persones es manifestaven davant les seus dels dos partits (des de fa uns mesos es troben a pocs metres de distància). La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, encara confiava en un acord in extremis “per desbancar els dirigents de la repressió”. Aliè a la crisi independentista, el PSC es mantenia tranquil i el primer secretari, Miquel Iceta, ni tan sols hi feia esment al Parlament. Els socialistes estan convençuts que JxCat respectarà l’acord signat divendres de la setmana passada.

El ple de la Diputació de Barcelona, previst avui a partir de les dotze del migdia, s’iniciarà també amb protestes al carrer convocades per l’ANC en contra dels pactes “amb partits del 155”. A dins, quan comenci la sessió, es constatarà que hi ha dos candidats a la presidència: l’alcaldessa socialista, Núria Marín, que sortiria elegida amb els 16 vots del PSC i els 7 de JxCat en segona volta; i Dionís Guiteras, d’Esquerra, que es quedaria només amb els 16 vots dels republicans. Tanmateix, presentant candidat, ERC gastarà l’últim cartutx per evidenciar que el partit de Carles Puigdemont i Quim Torra opta pel PSC per governar la institució amb el tercer pressupost més gran del país.

stats