Política 19/02/2020

Sánchez i Casado escenifiquen en la sessió de control el fracàs de la reunió de dilluns

El president espanyol adverteix el PP que 4 anys se li faran "llargs" si es manté en "el bloqueig"

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta, Carmen Calvo, a la sessió de control

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado, han escenificat en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés el desacord que es va produir en la reunió que van mantenir dilluns a la Moncloa. El president del PP li ha demanat que trenqui amb l'independentisme i que s'avingui a arribar a acords amb la "majoria moderada", però el líder socialista l'ha instat a "abandonar la bronca i el bloqueig". "¿No se li faran llargs aquests quatre anys?", li ha preguntat, i li ha demanat que s'avingui a renovar els òrgans constitucionals, com el CGPJ i el TC, entre d'altres.

Tot i que la pregunta era estrictament econòmica, sobre l'augment de l'atur, Casado ha tornat a utilitzar Catalunya i el cas Ábalos per atacar el govern espanyol, després que ahir, dilluns, un jutge acceptés la petició del PP de no eliminar les cintes de vídeo de l'espai on es va reunir el ministre de Transports amb la número dos de Veneçuela, Delcy Rodríguez.

El líder del PP ha assegurat que són un partit d'estat i, en aquest sentit, s'ha tornat a oferir a pactar els pressupostos generals de l'Estat si trenca amb l'independentisme. "Va escollir els socis d'investidura i si vol escollir els mateixos és perquè vol", ha dit, i ha insistit que volen impulsar una reforma del Codi Penal a canvi dels pressupostos. Sánchez ha evitat respondre-li directament però ha insistit que si els vol és per desbloquejar òrgans constitucionals. "Centri's, faci oposició legal des de la discrepància passional, però també des de la responsabilitat i sentit d'estat del principal partit de l'oposició", ha dit.

Calvo, al PP: "Ja no són un partit d'estat"

Més directa ha sigut la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en resposta a la diputada popular Cayetana Álvarez de Toledo. Calvo ha censurat que faci un discurs "contra Catalunya" i li ha fet saber el suport que tenen: "Cap!". En resposta a la portaveu popular, la vicepresidenta ha lamentat que el PP "no sigui un partit d'estat", l'ha instat a deixar de ser "constitucionalista" i que passi a ser "constitucional" i ha tornat a demanar que renovin el CGPJ i el TC per deixar de tenir-lo "segrestat al servei de la confrontació". Álvarez de Toledo havia criticat que la reforma del Codi Penal sigui una reforma "ad Sánchez" per mantenir el suport d'ERC.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha criticat que Sánchez hagi fulminat el president de l'agència Efe, Fernando Garea, i ha qüestionat que vulgui posar al servei del PSOE les institucions públiques. El cap de l'executiu ha respost que aquests organismes "han d'estar al servei dels espanyols", però ha defugit el debat i s'ha centrat en criticar la cap de files del partit taronja per pactar amb qui creu que els homosexuals "són malalts", per exemple, en referència a Vox. "Parla de meritocràcia, però quin mèrit han acumulat vostès per passar de 56 escons a 10 en qüestió de mesos. Faci-s'ho mirar, senyora Arrimadas!", li ha etzibat Sánchez enmig d'aplaudiments de la bancada del PSOE i Unides Podem, demanant-li que tornin al "centre".

Una intervenció "repugnant"

La tensió ha augmentat al Congrés durant les intervencions del vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que ha respost preguntes del PP i Vox. Iglesias ha considerat "repugnant, fins i tot per a un feixista" que la dreta vulgui "treure rèdits" i es "descolloni" –hi ha hagut riures i aplaudiments a la dreta– dels casos de prostitució de menors tutelades detectats a les Illes Balears. També li ha retret al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que desqualifiqui el director general de l'Agenda 2030 perquè és una "professió tan digna com tenir el títol de llançar pinyols d'oliva", un premi que va guanyar el diputat popular fa anys a Múrcia.

Quatre anys de legislatura

La segona sessió de control al Congrés ha tingut més bronca que la primera, després que Sánchez hagi constatat el "bloqueig" en el diàleg amb el PP. El govern espanyol i l'oposició han airejat així les seves diferències, sobretot amb Catalunya, i el cap de l'executiu central, igual que Calvo, ha emfatitzat en més d'una ocasió que la seva intenció és mantenir-se quatre anys al poder i per això han instat els populars a canviar la seva posició.

stats