Política 09/09/2020

El PSOE impulsarà la comissió d'investigació pel cas Kitchen i aprofundeix la fractura amb el PP

Sánchez retreu a Casado el "no absolut" a negociar pressupostos i renovar òrgans constitucionals

Ot Serra / Pau Rumbo
3 min
El diàleg, entre  la comèdia  i la impotència

Madrid / BarcelonaEl Congrés reprèn el pols a la relació entre el govern espanyol i l'oposició a les portes de la negociació pressupostària, i l'enfrontament entre el PSOE i el PP segueix on era. En la primera sessió de control del nou curs polític, el president, Pedro Sánchez, ha lamentat que el líder de l'oposició, Pablo Casado, s'hagi instal·lat en el "no absolut" a aprovar els pressupostos i renovar els òrgans constitucionals. En definitiva, a arrimar el hombro, tal com acostuma a demanar el cap de l'executiu. "M'agradaria que rectifiqués, bastís ponts i desbloquegés la renovació de les institucions", li ha tornat a reclamar el president espanyol a Casado. El PP tanca la porta.

I mentre demana als populars que col·laborin amb l'executiu, el PSOE ha confirmat que impulsarà de la mà d'Unides Podem la creació d'una comissió d'investigació del cas Kitchen, de suposat espionatge del ministeri d'Interior de Jorge Fernández Díaz a l'extresorer popular, Luis Bárcenas. Una maniobra, avançada per la SER i confirmada per fonts del partit, que l'allunya encara més de Casado, malgrat que el líder del PP es desmarqués d'aquest episodi que esquitxa María Dolores de Cospedal, ex secretària general dels populars i aliada de Casado per guanyar les primàries internes a Soraya Sáenz de Santamaría. Fonts socialistes apunten que volen sumar-hi el suport d'altres grups, i no serà difícil. Aquest dimarts Esquerra va anunciar que treballava amb les forces sobiranistes de la cambra baixa per impulsar-ne una, de manera que tindran prou vots per crear-la.

Tal com ja va fer aquest dimarts al Senat, Sánchez ha defensat el seu soci de govern davant les crítiques del PP –els conservadors posen la presència de Podem a l'executiu com a excusa per no negociar– i ha asseverat que els de Pablo Iglesias defensen qüestions que no són a la Constitució, "però la compleixen". "En canvi, vostès no", li ha etzibat Sánchez. Casado ha mantingut el to dur contra el president i li ha deixat clar que no ajudarà el govern per "caure al precipici" ni "perjudicar els espanyols". Només ho farà, ha dit, si és per beneficiar la ciutadania.

Mentrestant, tots dos partits segueixen convertint les sessions de control en un fangar. Com a novetat, aquest dimecres debutava la portaveu del PP, Cuca Gamarra, que substitueix Cayetana Álvarez de Toledo en els cara a cara amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. Álvarez de Toledo, relegada a diputada rasa, va denunciar aquest dimarts a través del seu canal de YouTube que Casado no l'ha inclòs entre el 50% del grup parlamentari que pot assistir presencialment a la cambra baixa. Ni Gamarra ni el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, han donat treva als ministres interpel·lats.

Tret de les estridències d'Álvarez de Toledo, res no ha canviat al PP respecte a fa uns mesos, com a mínim a les sessions de control. Gamarra ha retret que l'executiu "fa de cada gestió una baralla i de cada consell de ministres una batalla campal". "¿Com pretenen governar Espanya si són incapaços de governar-se a si mateixos?", s'ha preguntat. García Egea, per la seva banda, ha retret a Pablo Iglesias que "va venir a ser el Robin Hood de la política espanyola i ha acabat sent el figurant a la foto de l'Íbex". "Per a vostès la pandèmia només ha sigut una oportunitat per fer caure el govern. Això demostra la situació decadent i patètica de la dreta espanyola", ha criticat Iglesias a Egea.

Vox compara els governs democràtics amb el franquisme

El cap de l'executiu també s'ha tornat a veure les cares amb el líder de Vox, Santiago Abascal, a qui ha recordat que ja fa setmanes que va anunciar que presentaria una moció de censura i encara no ho ha fet. "Pensava que ja hauria salvat Espanya", ha ironitzat Sánchez, després que el president del partit d'extrema dreta hagi desqualificat la seva gestió. De fet, ha considerat que és la pitjor dels últims 80 anys, i ha comparat així els governs democràtics amb els de la dictadura. "Vostè troba a faltar formes de govern feliçment superades", ha afirmat Sánchez, que li ha recordat que en la nova llei de memòria històrica es prohibiran, entre d'altres, les fundacions de suport a la dictadura.

stats