Política 08/09/2020

Sánchez aposta davant Iglesias pel "màxim suport possible i sense exclusions" als pressupostos

El president espanyol carrega contra el PP per no negociar els comptes ni la renovació del CGPJ

Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Senat

MadridEl marge de maniobra d'Unides Podem per negociar suports als pressupostos és limitat, després que hagi aconseguit pactar amb el seu soci de govern que, com a mínim, l'avantprojecte resulti d'un pacte entre els membres de coalició. La tasca de buscar aliats recaurà bàsicament en la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, tal com ha recordat aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez. En una compareixença al Senat, ha apostat per buscar "el màxim de suports possible sense exclusions", en una resposta implícita al seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, que aquest matí ha insistit que els comptes s'haurien de tirar endavant de la mà de les forces que van permetre la investidura.

"Tothom coincideix que el nostre país necessita la recuperació i uns nous pressupostos. Quins pressupostos? Progressistes, de país i amb el major suport possible. Com més base parlamentària i social, més rapida i poderosa serà la recuperació. La nostra proposta és aconseguir el màxim suport possible sense exclusions. No sobra ningú", ha afirmat el cap de l'executiu en el seu discurs davant la cambra alta, en un inici de curs polític marcat per una dura negociació pressupostària. Ja a l'inici de la intervenció ha volgut deixar clar que "només la unitat ens portarà l'altura necessària a l'escala del problema que tenim", després de posar en context la situació del coronavirus. "Unitat, institucions robustes i un nou clima polític", ha reblat.

En aquest sentit s'ha expressat també la portaveu de l'executiu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que en roda de premsa posterior al consell de ministres ha estat més explícita i ha demanat el vot també del PP de cara als comptes. Tot i les crides en públic, a una banda i l'altra està força assumit que els conservadors no seran un aliat del govern per donar llum verda als pressupostos. En el que sí que confia l'executiu és en renovar els òrgans constitucionals, com el Consell General del Poder Judicial, amb un pacte amb el principal partit de l'oposició, perquè són necessaris tres cinquenes parts a la cambra baixa.

"És un bloqueig al país", ha denunciat Sánchez, en relació a l'actitud de Casado, que es nega a fer-ho. Aquest dimarts el líder del PP ja ha asseverat en una entrevista a El Mundo que per arribar a un acord, entre d'altres condicions, Podem ha de quedar fora de la capacitat de decisió de la composició del CGPJ. En el tram final de la seva intervenció Sánchez s'ha estès en aquesta qüestió i ha carregat contra el PP. "No es pot ser constitucionalista de quita y pon ni a temps parcial", ha remarcat el president espanyol, que ha assegurat que el comportament dels populars "no és democràtic perquè no accepta els resultats electorals".

Maroto veu "greu" que es torni a convocar la "taula de la ruptura"

Sánchez no ha trobat en el PP la resposta que voldria, tot i que segurament sí la que esperava. El portaveu a la cambra alta, Javier Maroto, li ha recriminat que hagi pactat la convocatòria de la taula de diàleg amb la Generalitat, cosa que ha qualificat de "molt greu", com a contrapartida per tirar endavant els comptes de la mà dels independentistes. "No ens prestarem al si no li donem suport quan vostè vol estem en contra d'Espanya", s'ha queixat Maroto, que ha reiterat que el PP no pactarà la renovació del CGPJ si "posa jutges un partit que ataca el poder judicial", en referència a Podem.

Ja és una constant que quan arriben els torns de rèplica es faci evident la llunyania entre el PSOE i el PP i, així, la inviabilitat que arribin a pactes. Després que ho fes el portaveu socialista Ander Gil, Sánchez s'ha mostrat dur contra la intervenció de Maroto i ha acusat el PP de "fer oposició a la constitució". Ha recordat que el partit conservador està condemnat per corrupció i ha demanat que no doni "lliçons d'ètica". "És decebedor", ha lamentat Sánchez, en relació al posicionament de "bloqueig absolut" de l'organització liderada per Pablo Casado.

stats