Política 24/10/2018

Espanya seguirà venent armes a l’Aràbia Saudita tot i la condemna de l’assassinat de Khashoggi

Sánchez afirma que els “interessos d’Espanya” passen per mantenir el contracte

Dani Sánchez Ugart / Sònia Trujillo
4 min

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que continuaran venent armes a l’Aràbia Saudita malgrat l’assassinat del periodista Khashoggi, que ha condemnat. En un ple especial al Congrés per explicar la seva postura pel que fa a la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, Sánchez ha demanat tenir “en compte les relacions estratègiques”, en aquest debat, i ha recordat que les llicències d’exportació d’armes són anteriors a la seva arribada al govern espanyol. A més, ha dit que la venda d’aquestes armes compleix amb “els requisits legals en l’àmbit nacional i internacional”.

”La política és l’acte de combinar interessos de vegades en conflicte”, ha asseverat el president espanyol, que buscava la complicitat dels partits que van votar a favor de la moció de censura que el va fer president, i que s’han mostrat contraris al manteniment d’aquest contracte, als quals ha demanat “altura de mires”. Sánchez ha al·ludit a la necessitat d’intensificar la inversió en recerca perquè les exportacions del futur siguin en altres àmbits: “Però si em demanen on he de ser avui i aquí és en la defensa dels interessos d’Espanya”, que, ha dit, passen per protegir els llocs de treballs de llocs amb alt nivell d’atur, com els de la badia de Cadis, on hi ha les drassanes de Navantia, que construeixen part de l’armament venut a l’Aràbia Saudita.

El president espanyol s’ha mostrat disposat a conversar amb totes les forces parlamentàries per reorientar la indústria de l’armament espanyola, a la vegada que es mantenen els llocs de treball. “El govern d’Espanya està obert als seus suggeriments”, ha asseverat, abans d’acusar d’”hipocresia” els que demanen retirar del tot la venda. El pla de l’executiu és reforçar “ex post” els controls de venda, a més de demanar a l’oposició d’esquerres que no posi en dubte el compromís antimilitarista i pacifista dels alcaldes d’esquerres de la badia de Cadis que defensen el contracte de Navantia.

Casado passa del tema

El líder del PP, Pablo Casado, va anunciar la setmana passada la seva intenció de convertir la compareixença en una sessió en la qual li preguntaria per tots els assumptes que estan a l’agenda política espanyola. I ho ha complert, passant del tot de l’ordre del dia i interpel·lant Sánchez per Catalunya o els pressupostos, entre altres qüestions. El president del PP ha tornat a fer gala de la seva duresa parlamentària i ha afirmat que Sánchez és “partícip i responsable d’un cop d’estat que s’està fent ara a Espanya”.

Iglesias: “No ha estat a l’altura”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha començat la seva intervenció censurant a Casado les seves sortides de to i de guió, i criticant la política exterior dels governs del PP, i en especial de la foto de les Açores. “Crec que ens hem d’allunyar d’aquesta política exterior”, ha afirmat, dirigint-se ja al president espanyol, a qui ha demanat valentia. I que deixi de vendre armes a l’Aràbia Saudita “ja”. Ho ha justificat per “ètica” i per “dret”, perquè “la llei espanyola i l’internacional obliguen a deixar de vendre armes”. Per conservar els llocs de treball, Iglesias ha considerat que el govern espanyol ha de buscar un comprador alternatiu, o sufragar amb diners públics la factura, per apostar per les drassanes com a sector industrial. “Aquesta factura no l’han de pagar els gaditans, sinó entre tots”, ha asseverat el soci pressupostari de Sánchez, que ha censurat al president espanyol que no ha estat “a l’altura de la moció de censura”.

Rivera: “Sí als contractes vigents i sí al debat”

El president de Ciutadans, Albert Rivera, per la seva banda, sí que s’ha cenyit en primera instància a la qüestió, i ha defensat la venda d’armes a l’Aràbia Saudita en compliment dels contractes actuals, a la vegada que ha apostat pel “debat” sobre contractes futurs. També s’ha sumat a la línia Casado barrejant el cas Khashoggi amb Veneçuela. Aviat, però, el líder del partit taronja també ho ha aprofitat per criticar els pressupostos del president espanyol, i el “pacte de la presó” en el qual, segons ell, es busca la seva aprovació.

Rivera ha acusat el PSOE d’haver abandonat el constitucionalisme i l’europeisme, i ha avançat que, mentre no “tornen”, es dedicaran a “construir una alternativa” que sigui “fiable” per a la Unió Europea. Perfilava Rivera un front comú amb Casado que per primer cop s’ha insinuat al Congrés de Diputats.

Tardà: deixar de vendre armes “per dignitat”

De la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha considerat que la venda d’armes a l’Aràbia Saudita representa una “corrupció dels valors democràtics” i ha posat tant l’exemple d’Angela Merkel, que ha deixat de vendre armes, com de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va dir que calia deixar de vendre armes. “Va dir el que va dir per dignitat”, ha considerat el republicà, que ha recordat els assassinats massiu al Iemen que ha titllat de “crims de guerra sistemàtics i programats estratègicament”. A més, Tardà ha considerat que hi ha un “factor” que explica que Espanya es posi al costat de l’Aràbia Saudita, i que té “per cognom Borbó”. El republicà ha mostrat una foto de Felip VI amb el príncep saudita i l’ha acusat de ser “amic d’un règim violador dels drets humans".

stats