Política 20/04/2018

La Moncloa considera que ETA ha confirmat la seva "derrota" i diu que "mai hi haurà contrapartides"

El govern espanyol es reuneix en una setmana marcada per la polèmica de la malversació per l'1-O

Dani Sánchez Ugart
2 min

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ofereixen la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres. La reunió del gabinet de Mariano Rajoy arriba en una setmana marcada per la polèmica de la presumpta malversació de l'1-O, que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, nega i que la Guàrdia Civil reafirma. També ha estat marcada pel comunicat d'ETA en el qual demana "perdó" a les víctimes.

Sobre el comunicat, Méndez de Vigo ha afirmat que la primera "intuïció" del govern espanyol és "estar sempre amb les víctimes" i ha considerat que el comunicat confirma la "derrota" d'ETA, i que el "relat que s'imposarà" no serà el de l'organització armada sinó el de "tots els demòcrates". El portaveu de l'executiu ha assegurat "de manera taxativa" que el govern espanyol "no oferirà ni ha ofert mai cap contrapartida" a l'organització, i ha insistit que es tracta d'una "derrota sense pal·liatius". Sobre la possibilitat de l'acostament de presos, el ministre ha asseverat que cal veure "què diuen" en el comunicat de dissolució per decidir.

El govern espanyol també ha formalitzat, a l'empara de la intervenció de l'autonomia catalana a través del 155, el cessament de la directora general de relacions exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, i el director de l'Escola d'Administració Pública, Agustí Colomines, tal com es va avançar ahir dijous. El ministre ha justificat que "l'actuació d'aquestes persones és incompatible amb el càrrec que tenen en aquests moments".

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en la seva ja tradicional roda de premsa dels divendres, també ha justificat aquests cessaments per l'actuació que havien dut a terme i la "pèrdua de confiança" per part del govern espanyol. De fet, Millo ha especificat que l'executiu espanyol "havia donat instruccions a Borrell perquè no permetés l'accés a la delegació de Brussel·les als exmembres del Govern fugits de la justícia" i arran de la conferència de Lluís Puig, l'executiu espanyol "ha perdut la confiança" amb la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat.

Pel que fa a Colomines, el delegat del govern espanyol ha explicat que el seu "comportament des de bon principi ha sigut una falta de respecte permanent, insultant periodistes, diputats i membres govern espanyol". De fet, Millo ha tornat a posar d'exemple un dels últims comentaris de Colomines a les xarxes, en què afirmava que la situació a Catalunya era de "guerra". "El ritme de la seva manca de respecte ha anat creixent", ha justificat Millo.

stats