Política 10/10/2017

El Govern s'imposa hermetisme sobre el contingut del discurs de Puigdemont

Turull avisa l'Estat que intentant fer mal a Catalunya perjudica l'economia catalana es fa mal ell mateix

Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull, a la reunió del Consell Executiu

BarcelonaQuan falten menys de cinc hores perquè comenci el ple en què Carles Puigdemont ha de traslladar els propers passos a fer després del referèndum de l'1-O, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha comparegut en roda de premsa. Ho ha fet després d'una reunió del consell executiu en què el president de la Generalitat ha traslladat als consellers les línies mestres del seu discurs.

Ja d'entrada, Turull ha avisat que no donaria cap detall del discurs del president, ja que és el Parlament el lloc on el president ha de desvelar el conjunt de la seva intervenció. "Les deliberacions del Govern són secretes", ha subratllat el portaveu per rebutjar totes les preguntes sobre el contingut del discurs del president.

El mateix argument ha fet servir per no respondre a les preguntes sobre quantes ofertes de mediació internacional ha rebut la Generalitat. Tots aquests aspectes, ha dit, els resoldrà el president durant la intervenció d'aquesta tarda. També els que tenen a veure amb el fet de si la llei de transitorietat ja està en vigor o no. Preguntat per si tot el Govern comparteix el pla de Puigdemont, Turull ha remarcat que està "absolutament cohesionat".

Sí, ha respost a les paraules de Pablo Casado en què amenaçava Puigdemont d'acabar empresonat com Lluís Companys. Turull ha considerat inquietant que aquestes paraules no hagin rebut cap "qüestionament per part del seu partit". El portaveu del Govern ha convidat Casado a "documentar-se una mica" i li ha recordat que Companys –de qui aquest diumenge es commemora l'afusellament– és l'únic president democràticament escollit que ha estat afusellat a Europa. "Si té la mínima sensibilitat democràtica, amb aquestes afirmacions ell mateix hauria d'admetre que s'ha equivocat", ha explicat.

Nega que el document comissat a Jové sigui del Govern

Turull també s'ha referit al document que la Guàrdia Civil hauria comissat a l'exsecretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové durant els escorcolls del 20 de setembre. Turull, que ha posat en dubte l'origen del document, ha assegurat que no és del Govern. "Ningú sap de què va ni què és", ha remarcat el portaveu del Govern, que ha afirmat que el full de ruta de l'executiu català sempre ha estat públic.

"No sabem d'on ha sortit", ha insistit Turull, que ha afirmat que l'experiència del Govern davant determinades actuacions policials i "informes falsos per desacreditar el sobiranisme" fa que s'ho "pugui imaginar tot". De fet, el portaveu ha remarcat que el cas està sota secret de sumari, de manera que s'ha mostrat sorprès que estiguin apareixent informacions als mitjans. Davant tot plegat, ha volgut subratllar la "confiança plena" en Jové.

Turull també ha destacat la plena confiança del Govern en el cos dels Mossos, després que la Guàrdia Civil hagi acusat el major del cos, Josep Lluís Trapero, d'"inacció" durant la jornada del referèndum de l'1-O. "Si algú no pot donar lliçons de polititzar les policies, és el govern de l'Estat. Si algú ha polititzat sectors de la policia, els ha fet fer coses desagradables, és el govern espanyol", ha afirmat Turull, que ha lamentat que la separació de poders a l'Estat "fa temps que ha saltat".

Tranquil·litat sobre l'Economia

Turull també ha fet referència al degoteig d'empreses que estan traslladant la seva seu social fora de Catalunya. El portaveu ha criticat les "pressions de l'Estat" per facilitar la sortida d'empreses de Catalunya i ha avisat el govern espanyol que "intentant fer mal a Catalunya s'està fent mal a si mateix". Tot i admetre que el trasllat de seus socials sí que està tenint efectes sobre els municipis que abans les acollien –Turull ha dit que el Govern intenta que siguin el mínim possible–, el portaveu ha confiat en la fortalesa de l'economia catalana.

Per últim, el portaveu del Govern ha mostrat el més "absolut respecte" a la manifestació unionista de diumenge, que, ha admès, va reunir "molta, molta gent". Ha ironitzat, això sí, amb la quantitat de manifestants arribats des de fora de Catalunya, als quals ha desitjat que gaudissin del dia a Barcelona, "fessin despesa", i tornin aviat.

stats