Política 15/01/2018

Rajoy alerta Puigdemont que mantindrà el 155 si és investit a distància

El president espanyol assenyala que ERC ja "ha advertit que no hi ha marge per ser president a distància"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reunit aquest dilluns la Junta Directiva Nacional del PP. EFE

MadridAvís per terra, mar i aire del govern espanyol a Carles Puigdemont. Si divendres era el portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, qui alertava sobre la possibilitat de mantenir la intervenció de Catalunya, avui ha sigut directament el president de l'executiu, Mariano Rajoy, qui ho ha dit sense embuts. En una compareixença en obert davant de la junta directiva nacional del PP, en què ha fet una àmplia anàlisi de la situació a Catalunya, ha avisat que "en el supòsit que Puigdemont sigui investit des de Brussel·les, haurà de prendre possessió, i això ho ha de fer físicament". "I si no ho fa, el 155 seguirà en vigor perquè la decisió que el seu dia va prendre el Senat és que seguirà en vigor fins que prengui possessió el pròxim president del Govern", ha afegit enmig d'un ampli aplaudiment de la plana major del PP.

A més, ha burxat en les diferències dins del bloc independentista assegurant que "els socis per a un acord de legislatura" -és a dir, ERC- ja han advertit Puigdemont que "no hi ha marge per ser investit des de la distància". Tal com la Moncloa ja va advertir a través d'un informe, ha assegurat que davant del "supòsit" que Puigdemont mantingués els plans d'una investidura a distància "el govern [espanyol] recorreria immediatament aquest disbarat de decisió". Considera que gràcies al 155 "cada cop menys independentistes parlen de la independència unilateral i del referèndum". En aquest sentit ha assenyalat que "en menys de 48 hores diversos dirigents importants del món independentista han abandonat la vida política o les responsabilitats polítiques, o bé han renunciat a l'actuació unilateral".

Agraïment al rei i als mitjans de comunicació

Rajoy només admet errors de partit el 21-D a Catalunya, però en cap cas pel que fa al govern espanyol. Igual que va fer en el tradicional balanç de final d'any des de la Moncloa, ha defensat l'aplicació d'un 155 curt en el temps, enfront dels que demanaven més duresa, per aconseguir el suport de tots els partits constitucionalistes "articulant un gran consens nacional". "Sense cap mena de dubte hem comès errors i n'hem d'aprendre per al futur, però també he de dir que la resposta que ha liderat el govern [espanyol] ha sigut bona per a Espanya encara que no ho ho hagi sigut per al PP", ha dit.

En aquest sentit ha agraït la pinya amb PSOE i Cs, també el suport de Felip VI i finalment el de la majoria de mitjans de comunicació espanyols: "Vull reconèixer amb agraïment l'actitud de la majoria dels mitjans de comunicació del nostre país en defensa de la unitat nacional".

Mínima autocrítica

Mariano Rajoy ha comparegut davant de la plana major del PP a la seu del carrer Génova per donar explicacions de l'auge de Ciutadans i els mals resultats del 21-D. Tot i que diferents 'barons' del PP han reclamat -amb la boca petita- que es tirin endavant canvis i es passi a l'ofensiva amb més polítiques, Rajoy ha defensat la seva estratègia a Catalunya i ha tret importància a les enquestes basant-se en el fet que quan faltaven poques setmanes per a les generals del 20 de desembre del 2015 el partit d'Albert Rivera ja vivia enmig d'una bombolla demoscòpica arran del creixement a Catalunya a les eleccions autonòmiques del 27-S.

Ni canvis al govern, ni a la direcció del PP estatal ni al de Catalunya. La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, cada cop està més qüestionada perquè compatibilitza el càrrec amb el ministeri de Defensa i el lideratge del PP manxec, i avui no ha assistit a la reunió perquè estava de viatge oficial al Japó. Tampoc hi era el líder del PP català, Xavier García Albiol. Rajoy manté el rumb i es limita a convocar una convenció nacional a Andalusia per al mes de març, tal com marquen els estatuts, amb la intenció de "reforçar" els candidats a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019.

Només entrar a la reunió, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz ha admès la situació delicada que passa el partit. "Estem perdent vots", ha dit, i ha apuntat que al PP passen per "un moment complex", però ha promès "superar" aquesta situació perquè la seva és una formació "acostumada a lluitar". La de Fernández Díaz ha sigut l'única veu discrepant davant dels micròfons. A la reunió només ha demanat la paraula el coordinador general del partit, Fernando Martínez-Maillo, que ha assegurat que el PP està "preparat" i "renovat" després d'un any com el 2017, amb congressos regionals i provincials, per afrontar les eleccions autonòmiques i municipals del 2019.

Discurs de Rajoy davant la Junta Directiva Nacional del PP sobre el 21-D i l'auge de Cs (PDF)
stats