Política 21/04/2019

Junqueras, en el primer míting des de la presó: "Ens heu de fer lliures amb els vostres vots"

El líder republicà reivindica "l'orgull" de ser d'ERC i Romeva afegeix que no renunciaran a res

Aleix Moldes
3 min
Junqueras, en el primer míting des de la presó: "Ens heu de fer lliures amb els vostres vots"

Cambrils"Bon dia. Nosaltres us veiem amb un cert delay, però espero que vosaltres ens veieu bé, tot i que suposo que sí perquè som tots dos molt guapos.Tothom diu que el Raül una mica més, però no tothom té sempre prou criteri per valorar la meva bellesa". Sarcàstic, des d'una sala de Soto del Real i al costat de Raül Romeva, Oriol Junqueras ha rebut una forta ovació de les quatre-centes persones que s'han aplegat per veure'l a Cambrils en el primer míting de campanya en què participa des que fa gairebé un any i mig va ser empresonat. "Hem de fer que els que ens mantenen injustament empresonats se n'avergonyeixin. Ens heu de fer lliures amb els vostres vots", ha exclamat. El públic els ha rebut i acomiadat al crit de "llibertat".

El to era el d'una conversa amb amics més que no pas el d'un míting. Tancats en una sala, aquest cop drets i sense una taula ni la bandera espanyola pel mig, Junqueras i Romeva –amb algun problema informàtic que ha tallat la connexió uns minuts– han pogut dirigir-se directament als ciutadans durant vint-i-cinc minuts. Ho han fet tot just ha abandonat la sala el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, que aquest diumenge ha ofert la seva segona roda de premsa des de la presó.

"Guanyar" és el prec que el cap de llista dels republicans al Congrés fa als ciutadans de Catalunya, als quals presenta ERC com el partit que no renuncia als seus ideals i que farà avançar més el país cap a la independència. "Sentiu-vos-en infinitament orgullosos", ha demanat als militants i votants del partit "que ha patit la repressió més que cap altre".

"Som els que no malparlem de ningú, els que no menystenim ningú, els que no sabem què és insultar, els que responem sempre amb propostes als insults dels altres, els que sempre tenim un somriure, la mà estesa i una abraçada per als altres", ha insistit. En definitiva, el partit que vol ser hegemònic "per fer la vida millor per a tothom".

Junqueras ha parlat del partit com d'una eina per fer la independència ("Hem de guanyar el 28-A i, quan haguem guanyat, hem de guanyar les següents eleccions"), i Romeva ha subratllat que en cap cas els guiaran els objectius partidistes: "Això no va de partit sinó de país".

El cap de llista al Senat ha garantit que el compromís de presos i exiliats continua ferm malgrat patir directament la repressió amb què l'Estat vol "fer por" al sobiranisme. "No renunciem a res", ha indicat. "I qui digui el contrari, menteix", ha afegit.

Els presos d'Esquerra, en campanya

La Junta Electoral Central havia autoritzat aquesta connexió i, probablement, autoritzarà la de divendres que ve a Badalona per tancar la campanya electoral del 28-A.

"Els volien callats i els hem vist més forts, més grans i més vius que mai", ha celebrat en arribar el seu torn el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. "L'independentisme guanyarà aquestes generals als carcellers de Junqueras i Romeva", ha dit Gabriel Rufián per tancar un míting que s'ha convertit en el segon acte central de campanya.

Tot i que no parlen malament dels altres, com ha reivindicat Junqueras, a Cambrils Rufián s'ha tornat a referir al PP, Cs i Vox com "el front del feixisme", i a una possible aliança entre el PSOE i Cs com "el front del feixisme 'cool'".

Junqueras ja va ser protagonista divendres passat en la roda de premsa de l'Agència Catalana de Notícies, emesa per videoconferència des de la presó, i els republicans confien que la seva presència sigui definitiva per garantir la victòria a les urnes, tal com pronostiquen la majoria de les enquestes. La situació contrasta amb la de fa tres anys, en la campanya del 21-D. Aleshores no es va permetre la participació del líder dels republicans en campanya –Romeva ho va poder fer un cop va ser alliberat– i fins i tot va ser sancionat per la reproducció d'un àudio seu en un dels mítings, en haver-lo enviat sense l'autorització de la presó d'Estremera.

stats