Política 29/05/2019

Torra anuncia una ronda de contactes per "refer la unitat estratègica" del sobiranisme

Afirma que se sent "molt reforçat" després dels resultats de l'independentisme el 28-A i el 26-M

Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
Torra anuncia una ronda de contactes per "refer la unitat estratègica" del sobiranisme

BarcelonaTres dies després de les eleccions municipals i europees, el Parlament s'ha tornat a reunir en ple per sotmetre el Govern a la sessió de control de la cambra. Amb el resultat de les urnes del 28 d'abril i el 26 de maig, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que se sent "molt reforçat" i ha anunciat una ronda de contactes amb entitats i partits a favor de l'autodeterminació per "refer la unitat estratègica" del sobiranisme.

"La millor manera d’objectivar el que pensa la ciutadania del Govern són els resultats electorals de les tres últimes eleccions, que reafirmen que l'independentisme té la majoria social i política del país", ha dit Torra en resposta a Miquel Iceta (PSC), que ha negat la major i ha assegurat que l'executiu català havia fracassat en el seu primer any de mandat en aspectes com el desplegament de la renda mínima de ciutadania, l'acollida dels menors no acompanyats o les protestes dels treballadors públics. "Em sento molt reforçat [...]. Estem ratificant allò que vam fer l'1 d'Octubre", ha afegit el president.

Torra també ha remarcat que el Govern "fa costat als presos polítics i exiliats" i que vol "exercir l'autodeterminació" i aplicar el "mandat de la República Catalana". De fet, ha considerat que elecció rere elecció es "ratifica" el resultat del referèndum, ha fet èmfasi en les eleccions europees i ha assegurat que l'independentisme ha "superat" el 50% –malgrat que la suma de la candidatura de Carles Puigdemont i la d'Oriol Junqueras dona un 49,7%–. En les municipals i generals, però, no va ser així.

Un cop passades les eleccions i amb la vista posada a la sentència del Tribunal Suprem després del judici de l'1 d'Octubre, el president ha fet una crida a recuperar la "unitat estratègica" de l'independentisme per afrontar els pròxims mesos. Per aconseguir-ho ha anunciat una ronda de contactes. "M'agradaria tenir l'oportunitat de tenir una ronda de converses amb partits i entitats socials i econòmiques a favor del dret a l'autodeterminació per saber com pensem que hem de tirar endavant els pròxims mesos. Si no hi ha sentència absolutòria, malgrat que l'esperem, haurem de respondre a l'atac a la democràcia", ha dit Torra en resposta a una pregunta del cap de files de JxCat, Albert Batet.

El cap de l'executiu també ha tret pit per la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que aquesta tarda es farà pública i demana la llibertat dels presos polítics. "¿Faran cas de l'ONU?", ha preguntat el president a l'oposició constitucionalista.

En resposta a la CUP, que li ha reclamat una millora de les condicions dels professors associats de la universitat pública, Torra també ha instat a recuperar les converses, ara que han passat les eleccions, per abordar els pressupostos de la Generalitat.

La sessió de control d'aquest dimecres ha sigut la primera sense Inés Arrimadas, ara portaveu de Ciutadans al Congrés de Diputats. Carlos Carrizosa li ha agafat el relleu i ja ha protagonitzat la primera enganxada amb el president Torra. Partint d'una pregunta sobre dependència ha acabat entregant el text de la sentència d'Estrasburg d'ahir contra el recurs de Forcadell en un marc de fotos i li ha demanat a Torra que la pengi al balcó de la Generalitat.

Elecció del vicepresident de la cambra

El ple d'aquest dimecres també ha de servir per escollir un nou vicepresident segon del Parlament. José María Espejo-Saavedra també va posar rumb a les Corts espanyoles i Ciutadans vol que l'actual secretari de la mesa Joan García sigui el seu successor. Tenint en compte el precedent amb la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic, Ciutadans ha reclamat als grups independentistes que respectin la "cortesia parlamentària" perquè puguin decidir lliurement qui proposen com a vicepresident.

L'independentisme hi podria situar la persona que volgués perquè des d'aquest ple ha recuperat la majoria absoluta a la cambra, però ni ERC ni JxCat han mostrat la intenció d'alterar la majoria de la mesa. En substitució de García, Ciutadans vol designar com a secretària de la mesa Laura Vílchez.

stats