Política 18/09/2020

ERC i la CUP donen aire a Torra impedint que el Parlament exigeixi eleccions

El debat de política general reforça la posició del president de no anar a les urnes

Quim Bertomeu / Mireia Esteve
3 min
Quim Torra, Pere Aragonès i Miquel Sàmper, aquest matí al Parlament

BarcelonaTots els partits catalans menys JxCat són partidaris que el president de la Generalitat liquidi la legislatura i convoqui unes eleccions abans que el Suprem l'inhabiliti del càrrec i deixi el Govern escapçat i en funcions en plena pandèmia. Tot i això, aquest divendres el Parlament ha rebutjat demanar-li a Quim Torra que citi els catalans a les urnes de manera immediata. És possible? És possible. El vot d'ERC i la CUP ha sigut decisiu per a aquesta nova giragonsa de la política catalana.

Tot ha passat en la segona sessió del debat de política general d'aquest divendres. El Parlament havia de decidir si aprovava tres resolucions del PSC, el PP i els comuns que demanaven la convocatòria imminent dels comicis. La sorpresa ha sigut que ERC, que també vol eleccions, hi ha votat en contra i ha evitat que el Parlament posés en un compromís Torra, que no vol sentir a parlar del tema. També la CUP vol que hi hagi urnes com més aviat millor, però amb la seva abstenció la cambra catalana ha donat una mica d'aire al president.

Com s'explica tot plegat? La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha argumentat que hi votaven en contra perquè eren resolucions que només volien "desgastar" el Govern –del qual els republicans en formen part– i en cap cas buscar una sortida per a Catalunya davant una eventual inhabilitació del president. El cas és que a Esquerra segueixen volent que hi hagi eleccions, però no volien sortir a la foto demanant-les al costat de tots els partits de l'oposició. La CUP, tres quarts del mateix. Fonts dels cupaires s'afanyaven a explicar després de les votacions que, malgrat el seu gest cap a Torra, segueixen pensant que "no hi ha un projecte governamental, ni social, ni nacional".

Després del debat, amb els passadissos del Parlament encara mig buits per les restriccions que imposa el covid-19, des de JxCat celebraven que la cambra catalana havia "reforçat" la posició de Torra i recalcaven que fins a tres vegades havia rebutjat convocar uns comicis. Per la seva banda, fonts d'ERC justificaven que calia votar en contra de les tres resolucions per "no fer el joc a l'oposició, que només busca el desgast".

L'oposició ho intenta sense èxit

Tota l'oposició ha volgut centrar les dues jornades del debat de política general en la qüestió electoral, un debat que saben que desgasta els dos socis de Govern, JxCat i ERC, que ja de per si tenen un relació ben erosionada, com han demostrat en els últims mesos. "Calen eleccions com més aviat millor. No ens mereixem un Govern que agonitza", ha disparat la diputada socialista Alícia Romero només sortir al terreny de joc. També ho ha intentat el diputat del PP Santi Rodríguez amb una apel·lació directa: "Ni que sigui per una sola vegada, prengui una decisió encertada i convoqui eleccions". Des dels comuns Susanna Segovia ha titllat d"irresponsable" Torra, però tampoc no ha tingut èxit. Fins i tot Lorena Roldán (Cs), el partit de la qual és més reticent a les eleccions perquè les enquestes li pronostiquen una mala nit electoral, ha demanat a Torra que posi "punt final" al seu mandat i ha votat a favor de les tres resolucions que demanaven eleccions. No ho han aconseguit.

ERC evita que el Parlament exigeixi eleccions a Torra però demana consensuar la resposta al Suprem

El Parlament fa temps que, en les gran qüestions polítiques, s'ha instal·lat en un paradigma de dos blocs: l'independentista i el no independentista. ERC i la CUP haurien pogut trencar-lo avui per demanar eleccions, però no han volgut fer aquest moviment. La jugada de deixar JxCat en minoria era de conseqüències massa incertes dins l'ecosistema independentista.

La contrapartida

En una altra votació, ERC ha intentat emportar-se la compensació per haver-se retractat amb el tema de les eleccions. El Parlament ha aprovat una resolució dels republicans que demana al Govern –sobre el paper– i a Torra –veladament– que lideri un "front ampli" per "consensuar una resposta a la possible inhabilitació" del president per part de la Generalitat. El partit d'Oriol Junqueras fa setmanes que ho demana explícitament a JxCat, fins ara sense èxit. Ara almenys té un text del Parlament que insta Torra a fer-ho. Des de dilluns hi ha contactes entre ERC, JxCat i la CUP per trobar aquesta entesa, però encara no han aconseguit la manera.

Durant l'estiu es va especular amb el fet que el debat de política general serviria per marcar el desenllaç de la legislatura, però després de dues jornades parlamentàries i 129 votacions la partida segueix a la casella de sortida. Torra manté que no convocarà els comicis i l'independentisme negocia a contrarellotge una estratègia comuna. I tot, com sempre, amb un ull posat al Suprem.

stats